Во оваа статија објаснуваме како да напишете е-пошта за да го оправдате задоцнувањето, без разлика дали станува збор за задоцнување во утринските часови или за одложување на роковите за рендерирање на вашата работа.

Зошто да се оправда доцнењето?

Постојат неколку прилики во кои ќе треба да го оправдате одложувањето. Ова може да биде затоа што доцните за работа поради неочекуван настан или поради доцнењето на работата. Во секој случај, важно е да го оправдате вашето одложување поради валидни причини и да му се извинувате на вашиот претпоставен.

Бидете сигурни, доцнењето не може да биде причина за отпуштање ако е изолирано или повремено! Сепак, сепак е важно да го оправдате тоа за да ја покажете својата добра верба.

Некои совети за оправдување на одложување преку е-пошта

Кога ќе го оправдате одложувањето од е-маилмора да ја поддржите вашата оправданост за да биде веродостојна, бидејќи немате можност да убедите со изразите на лицето.

Пред сè, важно е да се започне со извинување за вашето одложување. Ако одложувањето не зависи од вас, вашиот претпоставен мора да го разбере. Доколку доцнењето доаѓа од вас, не е потребно да ви флагелат, но се оправда себеси и да наведе дека ќе се осигура дека тоа не се случи повторно.

Потоа, секогаш кога е можно, поткрепете го вашето оправдување со материјални докази. Ако доцните на лекарски преглед (на пример, тест на крвта), треба да можете да покажете лекарско уверение. Слично на тоа, ако сте доцнеле доцна да поднесете работа затоа што претходно немавте одговор од вашиот соговорник: прикачете копија од задоцнетиот одговор на вашата е-пошта.

Образец за е-пошта за да се оправда доцнењето

Еве еден модел кој треба да го следиме за да го оправдаме одложуваoето по електронска пошта, ако го земеме примерот на медицинско назначување кое траеше подолго од очекуваното.

Предмет: Одложување поради назначување на лекар

Господине / Госпоѓо,

Се извинувам што задоцнив ова утро.

Јас направив средба за рутински медицински преглед во 8h, кој траеше подолго од очекуваното. Приложено е сертификат за овој испит.

Се надевам дека немавте проблеми со моето отсуство и ви благодарам за разбирањето

Со почит,

[Електронски потпис]

Еве десет дополнителни модели за да се прилагодите на вашата ситуација

Е-пошта 1: Доцнење поради болно дете

Здраво [име на претпоставен],

Со ова се извинувам за моето одложување на… ..

За жал, ова одложување се должи на исклучителна ситуација надвор од мојата контрола, бидејќи моето дете се разболе сериозно. Бев принуден итно да го однесам на лекар. Се обидов да дадам се од себе за да стигнам и пристигнав… со задоцнување.

Свесен за тешкотиите што може да ги предизвика ова одложување, би сакал да ви ги понудам моите искрени извинувања. Нема да се двоумам брзо да го достигнам одложувањето на тековните датотеки доколку е потребно за да избегнам какви било непријатности.

Ве молам, прифатете госпоѓо / господине, изразот на моите најдобри поздрави.

[Електронски потпис]

Е-пошта 2: Доцнење на возот

Здраво [име на претпоставен],

Ја преземам слободата да ви пишам за да се извинам за моето доцнење од… часови …….

Навистина, тој ден, мојот воз беше откажан кога пристигнав на станицата, без никакво претходно соопштение ден пред или пред да го напуштам мојот дом. Доцнењето на возот беше предизвикано од багаж на пругите, спречувајќи возови да сообраќаат… часа.

Длабоко се извинувам за ова одложување надвор од мојата контрола. Willе направам што е потребно за да ги надокнадам изгубените часови со цел да ги финализирам тековните досиеја и да избегнам казнување на целиот тим на овој проект.

Останувам на целото ваше располагање и ве молам прифатете го изразот на моето највисоко внимание.

Cordialement,

[Електронски потпис]

Е-пошта 3: Доцнење поради сообраќаен метеж

Здраво [име на претпоставен],

Со ова сакам да ви се извинам што доцните на состанокот на. што требаше да се одржи во ... часот.

Тој ден, навистина бев заглавена во сообраќај… часови поради сериозна несреќа на сообраќајните ленти. Неколку ленти беа затворени за да можат да поминат службите за итни случаи, што доведе до големо забавување на сообраќајот.

Искрено ми е жал за ова неочекувано одложување, ќе останам уште малку во канцеларијата за да го надокнадам изгубеното време и да ги забележам темите за кои се разговараше за време на состанокот.

Однапред ви благодарам за разбирањето и ве замолувам да верувате во изразувањето на моите најдобри поздрави.

[Електронски потпис]

Е-пошта 4: Доцнење поради снег

Здраво [име на претпоставен],

Се враќам кај вас во врска со моето доцнење во ... од ... часови.

… /… /…. , паѓаше снег цела ноќ. Кога се разбудив, сите сообраќајни ленти станаа непроодни поради количината на снег и недостаток на солење на патиштата.

Како и да е, се обидов да дојдам во канцеларијата со јавен превоз, но ниту еден воз не сообраќаше затоа што сите пруги беа покриени со снег. Морав да почекам… часа пред да добијам воз.

Искрено се извинувам за овој непредвиден настан, ќе сторам што е потребно за да го унапредам одложувањето на мојата работа поради овој инцидент.

Надевајќи се дека овој инцидент не ве казни премногу, ве молам прифатете го изразот на моите најдобри поздрави.

[Електронски потпис]

Е-пошта 5: Доцнење поради велосипедска несреќа

Здраво [име на претпоставен],

Би сакал да ја искористам оваа порака за да го објаснам доцнењето што го имав утрово.

Всушност, секој ден со велосипед работам. Денес, тргнувајќи по вообичаената рута, еден автомобил ме отсече и опасно ме собори. Имав искривен глужд и морав да одам во собата за итни случаи на одреден третман. Ова објаснува зошто морав да отсуствувам добар дел од утрото, но дојдов на работа директно од болницата.

Исто така, ви понудувам искрено извинување за ова одложување што е над моја контрола и за непријатностите предизвикани. Moveе продолжам напред со доцнењето за да избегнам предизвикување предрасуди кон целиот тим.

Останувајќи ви стои на располагање,

Cordialement,

[Електронски потпис]

Е-пошта 6: Доцнење од 45 минути поради треска

Здраво [име на претпоставен],

Би сакал длабоко да се извинам за моето доцнење од ..... 45 минути.

Навистина имав треска ноќта во I .. Пиев лек, но наутро кога се разбудив, имав голема главоболка и се чувствував малку лошо. Чекав неколку минути подолго од вообичаеното за да помине болеста пред да дојдам на работа во добри услови.

Ова го објаснува моето доцнење од 45 минути за што би сакал искрено да се извинам. Се надевам дека не ти направив штета. Willе си дозволам да останам малку подоцна оваа вечер за да го надокнадам ова одложување.

Ви благодарам за разбирањето и ви стојам на располагање.

[Електронски потпис]

Е-пошта 7: Доцнење поради дефект на автомобилот

Здраво [име на претпоставен],

Поради дефект на мојот автомобил, јас ве молам да ви пишам за да ве предупредам дека ќе доцнам до. минути / часови утрово.

Навистина, морав итно да го испуштам во гаражата пред да дојдам да земам јавен превоз. Се надевам дека ќе пристигнам во канцеларијата во максимум ... часови.

Искрено се извинувам за непријатностите и ќе го сторам потребното за да го надокнадам ова одложување. За ваша информација, имам намера да ви ја испратам датотеката да се врати најдоцна денес во at часот.

Ви благодарам за разбирањето и останувам достапен по телефон и е-пошта се додека не пристигнам во канцеларијата.

Cordialement,

[Електронски потпис]

Е-пошта 8: Доцнење поради состанок на училиште

Здраво [име на претпоставен],

Би сакал со оваа кратка порака да се извинам за моето одложување на. часови утрово.

За жал, имав итен состанок во училиштето на моето дете многу рано утрово. Што траеше малку повеќе од очекуваното. Состанокот, кој требаше да се одржи од 7:30 до 8:15 часот наутро, конечно заврши во. време Дадов се од себе за да дојдам до канцеларијата што побрзо.

Се извинувам за овој инцидент. Takeе направам чекори за да го надополнам доцнењето со досиејата на денот, во надеж дека нема да го казнам тимот.

Ви благодариме за разбирањето,

Cordialement,

[Електронски потпис]

Е-пошта 9: Доцнење поради повик за будење

Здраво [име на претпоставен],

Би сакал да се извинам за моето доцнење од… минути / часови.

Навистина, тоа утро, не слушнав како alarmвони мојот будилник и го промашив возот што обично го носам за да одам на работа. Следниот воз беше половина час подоцна, што го објаснува долгото задоцнување. Искрено се извинувам за овој инцидент што се случи за прв пат по неколку години.

Имам намера да се осигурам дека таквата ситуација нема да се повтори во иднина и да го стигнам тоа што ќе останам малку подоцна денес во канцеларијата.

Во надеж дека премногу не ве вознемирував со овој инцидент, прифатете го изразот на моето највисоко внимание.

[Електронски потпис]

Е-пошта 10: Доцнење поради штрајк

Здраво [име на претпоставен],

Пишувам за да се извинам за моето одложување на…. … ..

Навистина, тој ден беше организиран национален штрајк за време на кој јавниот превоз и возачите не можеа да циркулираат во вообичаени услови. Затоа ми беше невозможно да стигнам навреме на работа, бидејќи не можев да го користам автомобилот ниту да земам јавен превоз.

Исто така, морав да почекам ситуацијата да се врати во повеќе или помалку нормални за да се качам на следниот воз за.

Се извинувам за овој инцидент надвор од моја контрола. Веќе ви го испратив мојот придонес во проектот. што требаше да се одржи денес.

Останувајќи на располагање да разговараме за тоа,

[Електронски потпис]