Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Во зависност од компанијата и професионалниот контекст, може да биде повеќе или помалку тешко да се побара отсуство. Сепак, на сите компании им е потребно писмено барање за секое преземено отсуство: затоа е неопходен чекор. Може да го стори тоа добро! Еве неколку совети.

Што да направите за да побарате одмор

Кога барате отсуство преку е-пошта, важно е јасно да го наведете датумот на засегнатиот период, за да нема двосмисленост. Ако периодот вклучува половина ден, разјаснете јасно за да не го чека работодавецот вашето враќање наутро кога ќе се вратите само попладне, на пример!

Мора да останете љубезни и срдечни, се разбира, и останете отворени за дискусија во случај кога интервенцијата ќе се интервенира во деликатен период (можноста за додипломски работи, назначување колега што ќе ве замени ...).

Што да не сторите за да побарате одмор

Не оставајте впечаток на наметнување на датумот: запомнете дека ова е а апликација оставете, ќе треба да работите сè додека не го потврдите вашиот претпоставен.

Друга замка: направете е-пошта со само една реченица објавувајќи го само периодот на посакуваното отсуство. Отсуството мора да биде оправдано на минимум, особено ако се работи за посебно отсуство како што е породилно или боледување.

Образец за е-пошта за барање за отсуство

Еве еден модел на е-пошта за да го направите вашето барање за отсуство во соодветна форма, земајќи го примерот на еден вработен во комуникацијата.

Предмет: Барање за платен одмор

Господине / Госпоѓо,

Добив [број на денови] на платен одмор во текот на годината [референтна година], би сакал да земе [број на денови] одмор во периодот од [датум] до [датум]. Во подготовка за ова отсуство, ќе закажам комуникациски активности закажани за месецот [месец] за одржување на добрата динамика.

Ова го барав вашиот договор за ова отсуство и љубезно побарајте да ја вратите вашата писмена потврда.

Со почит,

[Потпис]
READ  Како да напишете соодветен извештај?