Меѓу курсевите планирани во курсевите за обука на IFOCOP, модулот „Учиме да учиме“ ги поканува учениците да размислуваат за условите на нивното учење и сугерира да ги стават сите шанси на нивна страна за да успеат да го направат успешен нивниот проект за преквалификација. Мелинда (21) и Сандрин (50) се согласија да ги споделат своите размислувања за ова прашање.

Учењето да се учи е суштински предуслов за успехот на вашата обука. Ако за некои, учењата на тренерот и тренер Карине ди Фуско „Се работи за здрав разум“ et „Тече природно“Ова е исто така добра вест, покажува дека, на IFOCOP, учениците што бараат практична и оперативна обука имаат практичен дух!

Но, тоа не значи дека прашувањето за условите за учење и методите за ревизија стана излишно. Сосема спротивно! Дали никогаш не сте почувствувале тешкотии во асимилирање на теоретскиот „блок“, Дали некогаш сте се чувствувале обесхрабрени од идејата да напишете извештај за пракса, задача или извештај за вежбање? Дали некогаш сте наишле на проблеми со меморијата кога, сепак, вие