Вработените имаат право да ги земаат своите оброци на работното место. Владата на Jeanан Кастекс објавена, во недела 14 февруари во Службен весник, указ за отворање на оваа можност на привремена основа, од понеделник и до шест месеци по завршувањето на здравствената вонредна состојба. Здравствената состојба вонредна состојба мора да заврши на 1 јуни, во отсуство на какво било продолжување, според предлог-законот усвоен на 9 февруари.

За да се усогласат со правилата за социјално дистанцирање, рестораните и кафетериите на компаниите ги ограничија нивните капацитети за прием. Во исто време, студот и затворањето на кафулињата и другите ресторани го зголемуваат бројот на луѓе кои јадат оброци во просториите на компанијата.

Членот R. 4228-19 од Трудовиот законик ја одредува игнорираната забрана „Да им се дозволи на работниците да ги земаат своите оброци во просториите наменети за работа“. Декрет од 7 март 2008 година го создаде овој напис. Како што се потсетува Ле монд, во многу компании, внатрешните регулативи ја изрекоа истата мерка.

„Указот од 2008 година одговори на проблемот со лошите санитарни услови, објасни за весникот Регис Бак, раководител на