Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Да имате план за пишување е како да имате добар проект пред да започнете бизнис или да дизајнирате модел пред да изградите зграда. Дизајнот секогаш претходи на реализацијата, во спротивно резултатот може да биде многу различен од првичната идеја. Во реалноста, да се започне да се измислува план за пишување не е губење време, туку е заштеда на време, бидејќи лошо да се заврши некоја работа, значи да мора да се повтори.

Зошто да имате план за пишување?

Да се ​​има план е поволно во тоа што работното пишување е утилитарна содржина што може да послужи за повеќе намени. Навистина, неговата цел може да биде информативна, рекламна или друга. Идеалниот план зависи од целта на текстот. Пишување кое има единствена цел информациите да не можат да ја имаат истата структура со друг текст кој има за цел убедување и изгледи. Така, изборот на план мора да одговори на прашањето за природата на примателот и исто така мора да ги земе предвид проблемите.

Карактеристики на добар план за пишување

И покрај тоа што секоја снимка е специфична, постојат некои вообичаени критериуми на кои треба да се придржува секое професионално пишување. Главно станува збор за ред и доследност. Ова значи дека не можете да ги натрупате сите ваши идеи заедно, дури и ако сите тие се релевантни. Откако ќе ги наведете сите ваши идеи, треба да ги организирате и дадете приоритет по редослед што ќе му овозможи на вашиот читател да го види падот на текстот како логичен и очигледен. За да го направите ова, распоредот на идеи ќе треба да биде прогресивен и добро структуриран, што ви овозможува да потенцирате одредени посебни елементи на кои сакате да привлечете внимание.

READ  Целта за ефикасност со едноставно пишување!

На прашањето да знаеме дали можеме да имаме универзален план, одговорот е очигледно не бидејќи планот за пишување следи комуникациска цел. Така, нема да можете да успеете во вашиот план без претходно јасно да ја одредите вашата комуникациска цел. Така, правилниот редослед е дефинирање на целите; потоа, развој на планот во согласност со овие цели; и, конечно, самото изготвување.

Имајте план според целта што треба да се постигне

За секој вид текст има соодветен план. Така честопати е потребно да се има план за опис кога целта е описот на производот или мислењето за услугата. Така, исто така, би било релевантно да се избере наброен план за меморандум, збирен документ или извештај. За наклон, можете да изберете демонстративен план и информативен, неутрален план за неколку минути. Покрај тоа, поддршката е исто така важна при изборот на планот. Ова е начинот на кој за е-пошта, новинарски план или превртена пирамида честопати може да направат финта.

Другите параметри можат да влијаат на прегледот, како што е големината на текстот. Така е можно да се комбинираат две или три снимки за многу долги текстови. Во секој случај, планот мора да биде избалансиран и во суштина и во форма.