Печатете пријателски, PDF и е-пошта

На јапонски јазик се нарекува 日本 (Нихон). Терминот даде нифон на француски јазик. Сепак, ние го претпочитаме името Јапонија. Препишано на француски јазик од " Земја на изгрејсонцето Дали е горе-долу неговото буквално значење на јазикот на земјата. Црвен диск на бела позадина. Симболите ги надминуваат зборовите и јазикот и се изразуваат и преку знамето. Јапонија - или 日本, според тоа, е земја крунисана со мистерии. Меѓу најубавите загатки на архипелагот: јапонскиот јазик.

Но тогаш Од каде потекнува зборот Јапон на француски јазик? (и неговите еквиваленти на повеќето други јазици во светот)? Кога португалските морнари пристигнуваат по море на Далечниот исток, токму мандарините им ја пренесуваат нивната ознака за јапонскиот архипелаг. Изговорено „ipипангу“, името на територијата наскоро станува Јапонија!

Со 21.000 ученици во Франција во 2018 година, јапонскиот јазик останува далеку зад милиони студенти на англиски или шпански јазик. Но, од година во година, јазикот на Мишима продолжува да зрачи надвор од Јапонското Море и планината Фуџи. Бабел ви нуди јазично и културно откритие за Јапонија!

Историјатот на јапонскиот јазик од периодот Јамато до ерата

READ  Социјални мерки: кои на крајот не завршија на 31 декември 2020 година!