Кога зборуваме за јазиците на иднината, ние предизвикуваме кинески, понекогаш руски, исто така шпански. Поретко арапски, јазик кој премногу често се заборава. Зарем не е таа сериозен кандидат за титулата? Тој е еден од 5-те најмногу говорни јазици во светот. Јазик на наука, уметност, цивилизација и религија, Арапскиот има колосално влијание врз културите во светот. Од година во година, верен на своите традиции, арапскиот јазик продолжува да патува, да се збогатува и да фасцинира. Помеѓу буквален арапски, тоа е безброј дијалекти и азбука препознатлив меѓу сите, како да се дефинира суштината на овој неостварлив јазик? Бабел те става на патека!

Каде се зборува арапскиот јазик во светот?

Арапскиот јазик е официјален јазик на 24 земји и еден од 6-те официјални јазици на Обединетите нации. Ова се 22-те држави на Арапската лига, плус Еритреја и Чад. Половина од овие арапски јазици се наоѓаат во Африка (Алжир, Коморос, Djибути, Египет, Еритреја, Либија, Мароко, Мавританија, Сомалија, Судан, Чад и Тунис). Другата половина се наоѓа во Азија (Саудиска Арабија, Бахреин, Обединети Арапски Емирати, Ирак, Јордан, Кувајт, Либан, Оман, Палестина, Катар, Сирија и Јемен).

Арапски, турски, персиски ... ајде да направиме акции! Мнозинството арапски говорители се ...

 

Продолжете да ја читате статијата на оригиналната страница

READ  ПРОДАВИ: инсталација на пиксели на Фејсбук