На состанокот синоќа со социјалните партнери, премиерот Jeanан Кастекс и министерката за труд, вработување и интеграција, Елизабет Борн, им рекоа дека нивото на поддршка за договорите за учење нема да се намали. не на почетокот на учебната 2021 година. Во овој период на криза, Владата е решена да стори сé за да ја одржи добрата динамика на учење.

Донесен во 2018 година, законот за слобода да се избере професионална иднина длабоко го реформираше системот на чирак во Франција, со олеснување на ограничувањата за создавање на CFA, со пренесување на нивните средства на професионални гранки и со засновање на финансиска поддршка за секој договор за учење. По оваа реформа, чиракството достигна рекордно ниво во 2019 година и динамиката на 2020 година е на споредливо ниво благодарение на помошта што ја мобилизира планот „1 млад човек, 1 решение“.

Оваа динамика имаше ефект на зголемување на трошоците за преземање на договори кои, во комбинација со пад на ресурсите заради здравствената криза - придонесот се заснова на сметката за платите - придонесе за влошување на финансискиот биланс. на Франција Компетенции.

После тоа ...