Целосно бесплатна премиум обука на OpenClassrooms

Постојат многу начини да ги заштитите вашите податоци. Во ерата на големи податоци и компјутерски криминал, заштитата на податоците и системите е голем предизвик за бизнисите.

Во овој курс, прво ќе ги научите основите и потеклото на криптографијата, симетричната криптографија за заштита на датотеки и податоци.

Ќе научите што е асиметрична криптографија и како да се обезбеди интегритет и доверливост на податоците, особено со создавање дигитални сертификати и употреба на безбедни комуникации, особено електронска пошта.

Конечно, ќе се запознаете со криптографските протоколи што се користат за обезбедување на комуникациите и апликациите, вклучително и TLS и библиотеката Libsodium.

Продолжете со читање на статијата на оригиналниот сајт→

READ  Откријте ги мислењата за самопослуга Nous anti-gaspi!