Целосно бесплатна премиум обука на OpenClassrooms

Нематеријалните информации стануваат сè поважни во денешниот деловен свет. Сè помалку компании избираат физичко складирање податоци, каде што сите податоци се складираат на сервери или во центри за податоци сите онлајн.

Ова ја олеснува обработката на податоците, но, за жал, им олеснува и на хакерите да ги нападнат податоците! Хакерските напади се во пораст: само во 2015 година, повеќе од 81% од организациите се соочија со безбедносни проблеми предизвикани од надворешни напади. Оваа бројка се очекува да продолжи да расте: Google предвидува дека до 2020 година ќе има 5 милијарди интернет корисници ширум светот. Ова е страшно, бидејќи бројот на хакери е пропорционален на бројот на интернет корисници.

Во ова упатство ќе ве запознаеме со првото оружје што можете да го користите за да ја заштитите вашата мрежа од овие појави: инсталирање и конфигурирање на заштитен ѕид. Исто така, ќе научите како да креирате безбедна врска помеѓу две компании за никој да не може да ги слуша или чита вашите податоци.

Проверете го мојот курс за конфигурирање правила на VPN и заштитни ѕидови на вашата мрежа за да научите како да ги заштитите сите архитектури. Подготвени да започнете?

Продолжете со читање на статијата на оригиналниот сајт→