Обука на Google за гледање што е можно побрзо. Погледнете како бизнисите можат да го воспостават своето онлајн присуство и да привлечат нови клиенти на нивните мобилни телефони.

Рекламирање ориентирано кон паметни телефони: предмет на инсталирање на почетокот на обуката на Google

Рекламирањето на мобилни телефони стана индустрија која тежи милијарди долари. Околу четири милијарди луѓе ширум светот користат мобилни уреди барем еднаш дневно, а тој број постојано расте. Ова значи дека мобилното рекламирање може да достигне половина од светската популација во секое време.

За да се обезбеди најдобро можно искуство, компаниите кои размислуваат за мобилна рекламна кампања треба да ги земат предвид демографијата, желбите и потребите на потрошувачите и трошоците на операторот за да утврдат дали мобилното рекламирање е исплатлива инвестиција.

Исто така, важно е да се земат предвид добрите и лошите страни на мобилното рекламирање.

Мобилното рекламирање е метод на онлајн маркетинг во кој рекламите се појавуваат само во мобилните прелистувачи. Купените реклами на веб-локациите за мобилни телефони се слични на купените реклами на веб-страниците за десктоп, но тие имаат ограничен дизајн и обично се плаќаат на CPM (плаќање по клик). Овие реклами може да се користат за зголемување на продажбата.

Зошто мобилното рекламирање не може да се игнорира?

Мобилното рекламирање е еден од најефикасните начини за промовирање на стоки, услуги и бизниси. Нејзината важност е очигледна на прв поглед.

— Мобилното рекламирање ви овозможува да допрете до целната публика на различни начини. Во зависност од интересите, хобиите, професијата, расположението итн. Тоа зависи и од тоа каде живеат вашите клиенти.

— Мобилното рекламирање е еден од најисплатливите начини да се допре до потенцијалните клиенти. Мобилните рекламни кампањи бараат многу помал буџет од телевизиското и радио рекламирањето.

„И резултатите се веднаш. Смартфонот на вашиот клиент е обично со него цел ден. Ова значи дека тие имаат поголема веројатност да гледаат реклами за мобилни телефони отколку традиционалните методи на рекламирање како што се рекламите на десктоп. Одговорите на Call To Action се поефикасни на телефонот. Со само неколку кликања, вашиот производ може да се нарача.

READ  Создадете профитабилен бизнис преку Интернет: Бетонскиот метод!

Вкрстена тема која се провлекува низ обуката на Google, чиј линк е веднаш по статијата. Секако дека е бесплатно, затоа искористете го.

Тие се поинтуитивни и затоа се поефикасни

Кампања за прикажување е кампања која програмски прикажува реклама со слика или видео на паметен телефон кога корисникот посетува веб-локација или апликација.

Тие имаат повисоки технички барања и често се натпреваруваат со понуди од новински сајтови, па затоа се нудат поретко. Почетниот буџет е исто така малку поголем, но резултатите се подобри.

Кампањите за прикажување се слични на рекламирањето на отворено, но не се прикажуваат на улица, туку на компјутерите, паметните телефони и мобилните телефони на корисниците на Интернет.

Тоа е ефикасна алатка за презентирање производи на одредени групи клиенти, и во B до B и B до C.

Кампањите за прикажување се дискутирани во Поглавје 3 од обуката на Google што ве советувам да ја гледате. Ако не ја прочитате целата статија, ќе можете да дознаете за што зборуваме прилично брзо. Врската е директно по статијата.

Се повеќе корисници на интернет ги користат социјалните медиуми преку мобилни уреди.

Во последниве години, социјалните медиуми станаа канал, извор на влијание и информации за маркетерите. Фејсбук сега е важен канал за дистрибуција за маркетерите.

Затоа, маркетерите се свртуваат кон методи кои ги отсликуваат техниките за оптимизација на мобилни телефони. Тие создаваат персонализирани профили и релевантни наслови кои го таргетираат генералот Z. Системите за навигација слични на социјалните медиуми станаа норма на малите екрани.

Вклучете ги овие елементи во вашата стратегија за содржина на социјалните медиуми за да профитирате од мобилната револуција.

  • Креирајте привлечна содржина, како што се слики и видеа, за социјалните медиуми и мобилните уреди.
  • Оставете незаборавен впечаток на вашиот бренд со привлечни визуелни слики.
  • Објавете ги коментарите на клиентите за вашите производи и услуги и објаснете им ги на потенцијалните купувачи придобивките што ги нудите.

 Паралелно се развиваат паметните телефони и социјалните мрежи

91% од корисниците на социјалните медиуми пристапуваат до социјалните медиуми преку мобилни уреди и 80% од времето поминато на социјалните медиуми е на мобилни платформи. Јасно е дека побарувачката за мобилни содржини на социјалните медиуми рапидно расте.

READ  Уникатниот дигитален отпечаток од прст: како функционира и како да се заштитите?

За да го оптимизирате вашето присуство на социјалните мрежи, потребна ви е содржина погодна за мобилни телефони и интерфејс што мобилните корисници можат да го користат во движење.

Статистиката за маркетинг на социјалните медиуми исто така покажува дека различни платформи служат за различни цели.

Треба да се запрашате:

  • Кои социјални мрежи ги користи вашата целна публика?
  • Што е најважно за вашиот производ или услуга?
  • Каква содржина сакаат да гледаат на нивните паметни телефони?

Одговорите на овие прашања ќе ви помогнат да креирате маркетинг план за социјалните медиуми.

Маркетинг со видео содржини

Видеото е попривлечно и попривлечно од другите видови содржина. Со толку многу мобилни платформи, креирањето видео маркетинг стратегија за вашиот бренд во 2022 година не е само добра идеја, туку неопходност.

84% од испитаниците рекле дека би купиле производ или услуга откако ќе погледнат привлечно видео.

Потрошувачите исто така имаат поголема веројатност да споделуваат видеа отколку други видови содржина. Споделената содржина има повеќе автентична вредност и драматично го зголемува ангажманот.

Клучот за одлична видео содржина е да ја познавате целната публика и да креирате видео на интересна тема што веднаш ќе го издвои вашиот бренд.

Ова е важно бидејќи помага да се разликува вашиот бренд и да се генерира зуи.

  • Одржувајте ги вашите видеа кратки (30-60 секунди)
  • Додајте значаен повик за акција на крајот од видеото.
  • Создадете различни варијации на иста видео реклама и проценете ги резултатите.

За среќа, на пазарот има многу алатки за аналитика на MarTech кои ќе ви помогнат да разберете што сака вашата публика и што треба да се промени.

Убавината на мобилните видео содржини е во тоа што не ви треба моќен уред за да ја креирате. Сè што ви треба за да се поврзете со вашата публика е паметен телефон и креативна порака.

Со над 75% од видеата прегледани на мобилни уреди, можете да креирате ефективен мобилен видео маркетинг план што ќе го однесе вашиот бренд на следното ниво.

Оптимизирајте ја вашата веб-страница за мобилно пребарување

 Користете ги функциите што му се потребни на ботот на Google

Роботот за пребарување Googlebot е робот кој постојано индексира милијарди веб-страници. Ова е најважната алатка за оптимизација на Google, затоа отворете ја широко вратата за неа. Ако сакате да го користите, уредете ја датотеката robots.txt.

 Фокусирајте се на „одговорен дизајн“

Респонзивна локација е веб-локација која работи и ја прилагодува својата форма на сите уреди. Овој параметар мора да се земе предвид при развивање на веб-страница. Сепак, не правете компромиси кои не ги исполнуваат минималните барања. Мора да се земе предвид и корисничкото искуство. Веб-страниците може да се тестираат и на таблети и мобилни телефони. Обидете се да покажете само она што му носи додадена вредност на посетителот. На пример, лентата со мени може да биде скриена и да се прикажува само кога се движите низ картичките на страниците.

READ  Обука и свесност за дигиталната безбедност: стратешки предизвик за ANSSI

 Направете релевантна содржина лесно достапна

Важно е да се имплементираат стратегии кои ќе го овозможат тоа. На пример, можете да креирате страници за плаќање или да користите претходно пополнети паѓачки менија за полесно да внесувате информации. За сајтовите за е-трговија, погрижете се релевантните елементи, како што се списоците на производи и копчињата, да бидат поставени што е можно повисоко на страницата. Ова им овозможува на посетителите да скокаат директно до овие ставки без да мора да се движат низ нив.

Ако сакате да го развивате вашиот бизнис онлајн, можеби не знаете дали ви треба веб-локација или мобилна апликација.

Кои се главните разлики помеѓу веб-локација и мобилна апликација? Главна тема на Google Training Module 2

За разлика од веб-локацијата, која е достапна преку интернет, мобилната апликација мора да се преземе за да се користи.

Респонзивна веб-локација може да се користи на компјутери, мобилни телефони и таблети. Бидејќи апликацијата треба да се преземе, може да се гледа само на паметни телефони и таблети, што не е многу погодно.

Забележете, сепак, дека некои апликации може да се користат без интернет конекција. Ова можеби вреди да се разгледа при вашиот избор.

Мобилната апликација може природно да се „интегрира“ во секојдневниот живот на корисникот и да ги надополни другите апликации на мобилниот телефон (SMS, е-пошта, телефон, GPS и сл.).

Апликацијата исто така користи систем за известување за активно известување на корисникот за новости. За разлика од мобилните апликации дизајнирани за „мајчин“ интеграција, функционалноста на веб-локацијата е ограничена од оваа страна.

Кој буџет за мобилна апликација?

Пазарот на мобилни апликации ќе достигне огромна големина од 188,9 милијарди до 2020 година, што го покажува големиот интерес на професионалците за развој на мобилни апликации.

Всушност, се повеќе компании почнуваат да развиваат мобилни апликации.

Сепак, исто како и социјалните медиуми и веб-развојот, развојот на мобилни апликации не е бесплатен. Уште поважно е прашањето за трошоците за развој, бидејќи зависи од тоа што точно треба да прави мобилната апликација.

На комерцијално поле, веб-страниците се користат за промовирање на бренд. Развојот на мобилните апликации може да оди уште подалеку во однос на функционалноста што им се нуди на корисниците.

Варијација од едноставна до тројна во зависност од видот на апликацијата

Заедно со функционалноста, ова е најважниот критериум за одредување на цената на мобилната апликација.

Во зависност од видот и функционалноста на апликацијата, цената на нејзиното производство може да достигне илјадници евра.

Развојот на социјалните медиуми не е толку скап како развојот на мобилни игри.

Типот на апликација го одредува и нивото на технологија потребна за нејзина имплементација. Од чисто техничка гледна точка, развојот на социјалните мрежи е полесен од оној на видео игрите.

Цената на развојот често зависи од логиката на вашиот проект. Затоа мора да имате јасни идеи за оваа тема.

 

Линк до обуката на Google →