Дали сакате да му дадете професионален имиџ на вашиот бренд и да ја гарантирате хомогеноста на вашата визуелна комуникација? Овој курс за графичката повелба е направен за вас! Jérôme, менаџер на мултимедијален проект и Франсоа, уметнички директор и виш графички дизајнер, ќе ве водат во креирањето или примената на постоечка графичка повелба, ќе ви покажат како да ја прилагодите и да ја усвоат сите засегнати страни.

Овој курс е отворен за сите, без предуслови, ќе откриете како графичката повелба може да го подобри имиџот на вашиот бренд, да го олесни препознавањето на истиот и на вашите производи и услуги. Исто така, ќе научите како да го прилагодите на вашите променливи потреби. Се надеваме дека уживате во следењето на овој курс и дека ве инспирира да го оживеете вашиот бренд.

Што е графичка повелба и како може да го зајакне имиџот на вашиот бренд?

Графичка повелба е документ кој ги опишува правилата за користење на визуелниот идентитет на компанија, бренд или организација. Се користи за да се гарантира хомогеноста на визуелната комуникација на компанијата, со дефинирање на бои, фонтови, слики, логоа итн. кои мора да се користат во сите комуникациски медиуми (постери, брошури, веб-страници, визит-картички итн.).

Исто така, овозможува зајакнување на имиџот на брендот и олеснување на препознавањето на брендот и неговите производи и услуги. Графичката повелба е ефективна алатка за комуникација за компаниите, бидејќи ви овозможува да комуницирате на кохерентен, професионален и ефикасен начин.

Последици од отсуство на графичка повелба за една компанија

Кога компанијата нема графичка повелба, тоа може да има негативни последици врз нејзината визуелна комуникација и имиџот на брендот. Комуникацијата може да нема конзистентност и јасност, што го отежнува препознавањето на брендот и производите или услугите на компанијата. Исто така, може да доведе до грешки во презентацијата на брендот, како што се употребата на неточни бои или фонтови, и да му наштети на имиџот на брендот.

Недостатокот на графичка повелба, исто така, може да направи бизнисот да изгледа неорганизиран или непрофесионален, па дури може да доведе до правни проблеми, како што се тужби за прекршување на трговски марки или авторски права. Затоа е важно за една компанија да има графичка повелба за да гарантира кохерентна и професионална визуелна комуникација и да го зајакне имиџот на нејзиниот бренд.

Зошто логото е пресудно за една компанија

Логото е еден од најважните елементи на визуелниот идентитет на компанијата. Тоа е често првиот елемент што потрошувачите го поврзуваат со брендот и тој игра клучна улога во создавањето препознавање и свесност за брендот.

Ефективното лого треба да биде професионално, незаборавно и да го одразува идентитетот на бизнисот. Таа мора да биде едноставна, лесно препознатлива и прилагодлива на различни формати и комуникациски медиуми. Важно е да се потроши време и напор за да се создаде лого што ги исполнува овие критериуми, бидејќи ќе се користи на сите комуникациски материјали на компанијата, како што се визит-картички, брошури, постери, веб-страници на интернет, социјални мрежи итн.

Со користење на постојано лого на сите комуникациски медиуми, компаниите можат да го зајакнат имиџот на својот бренд и да им олеснат на потрошувачите да го препознаат. Исто така, може да им помогне да се издвојат од нивната конкуренција и да создадат емотивна врска со нивната целна публика.

Дополнително, добро дизајнираното лого може да им помогне на бизнисите да се истакнат на преполниот пазар. Тоа може да го привлече вниманието на потрошувачите и да ги натера да сакаат да знаат повеќе за компанијата и нејзините производи или услуги. Исто така, може да им помогне на компаниите да се позиционираат како лидери на нивниот пазар и да изградат кредибилитет.

 

Продолжете со читање на статијата на оригиналниот сајт→