Овој курс, развиен од Џастин Сили и адаптиран за вас од Пјер Руиз, има за цел да го премости јазот помеѓу теоријата и практиката кога станува збор за создавање печатени комуникациски материјали. Оваа бесплатна видео обука е за секој кој сака да научи како да креира убави документи и да ги постигне своите цели за комуникација. Студентите прво ќе се запознаат со работни алатки, а потоа со концепти како графички дизајн, типографија, боја и барања на клиентите. Потоа ќе научат да користат популарни компјутерски програми како Photoshop, Illustrator и InDesign. До крајот на курсот, ќе ги имате сите основни вештини потребни за креирање, уредување и објавување на сите ваши идеи.

Графички дизајн и печатење

Комерцијални брошури

Типичен производ на графичкиот дизајн е комерцијалната брошура. И покрај ширењето на дигиталната технологија во деловната комуникација, печатените медиуми како што се продажните брошури ја задржуваат својата важност.

Брошурите се многу важна алатка за брендирање на компанија. Тие се и водичи за презентација кои ги истакнуваат производите и услугите. Важно е да се обрне внимание на дизајнот на брошурата, бидејќи може да помогне да се разликува компанијата од нејзините конкуренти.

Првата работа на која треба да обрнете внимание при дизајнирање на брошура е нејзиното визуелно влијание. Треба да го привлече вниманието на целната публика и да ги наведе да ја читаат содржината.

Супстанцијата и формата

Сепак, содржината е секогаш најважна работа, а добра брошура без содржина и бесмислен текст е бескорисна. Затоа е важно да се обрне внимание на текстот и структурата.

Лајтмотив на секоја комерцијална брошура треба да биде зборот креативност. Оваа креативност мора да биде поддржана со квалитетна содржина. Целта е содржината да биде интересна и привлечна.

Запомнете дека влошките се прилично издржливи. Компаниите често го користат истиот инсерт неколку години. Затоа треба да се погрижите содржината и дизајнот да не се застарени по една година.

Секоја брошура треба да биде единствена за да го разликува вашиот бизнис од другите, но има одредени елементи што треба да ги содржи добрата брошура. Прво, треба да имате визуелен идентитет и лого. Истото важи и за основните информации (телефонски број, адреса на е-пошта, веб-страница итн.). Се подразбира дека мора да ги презентирате производите и услугите што ги нуди вашата компанија.

Содржината на брошурата мора да биде попрецизна и попријатна за читање од онаа на конкуренцијата. Користете едноставни зборови и кратки реченици кога пишувате. Не треба да има премногу главни бои, доволни се две или три бои. Размислете за додавање цртежи или фотографии за да илустрирате одредени точки. Фонтот може да биде кој било. Но, никогаш не заборавајте на критериумот на читливост.

Летоци

Флаерите се многу слични на деловните брошури, бидејќи нивната цел е во основа иста. Советите погоре важат и за овој медиум. Сепак, тие се разликуваат од проспектите по некои суптилности, на кои сега ќе се фокусираме.

Проспектите, наречени и флаери или трактати, се рекламни медиуми печатени на хартија, исто како и брошурите. Сепак, форматот е различен. Флаерите обично се состојат од еден лист хартија испечатен на двете страни и расклопен.

Тие исто така се разликуваат од влошките по тоа што се дизајнирани за краткорочна употреба. Флаерите обично се дизајнирани да промовираат одреден настан, како што е концерт, саем или отворена куќа, и се продаваат за неколку недели.

Исто така, не се сите флаери исти во зависност од ситуацијата или производот. Флаерите се дистрибуираат до одредена целна група, но често и до поширока публика. Додека комерцијалната брошура, таа не се менува често.

Во зависност од начинот на дистрибуција, треба да се обрне внимание на печатењето и дизајнот на флаерите. Доколку се премногу лесни за да се закачат за шофершајбната на автомобилот, тие можат да бидат искривени од ветрот, а овој тип флаери од ниска класа изгледаат „евтино“ и не привлекуваат внимание.Предупредување. Од друга страна, УВ облогата или ламинацијата може да го направат документот поразновиден, но поскап.

Летоци и брошури за производи

Летокот или брошурата за производот се најпопуларниот тип на печатени комуникациски медиуми. Тие се исто така најразновидни, бидејќи ви дозволуваат детално да презентирате производ или услуга.

За да се создаде успешен флаер, важно е да се работи методично.

Прво, дефинирајте ја целта на комуникацијата. Ова треба да ја вклучи не само целната публика за флаерите, туку и причината за производство на флаерите и животниот циклус на флаерите.

Сега останува на вас да ја напишете содржината. Користете кука што ќе го задржи вниманието на читателот. За да избегнете замор, фокусирајте се на клучните пораки, основните информации за вашиот производ или услуга и што е најважно, што им нудите на вашите клиенти.

После тоа, можете да започнете да ја креирате вашата продажна порака. Само изберете формат, бои и фонт. Естетиката на брошурата е многу важна, бидејќи ја одразува целокупната слика и филозофија на вашиот бизнис. Затоа, мора да креирате или да бидете во согласност со графичката повелба во сила.

Последниот чекор е печатење. Најлесната и најлогична опција е да нарачате печатење брошура од професионалци. Тие ќе ве советуваат за најдоброто решение. Искористете ја можноста да разговарате за опциите за печатење и доработка кои најдобро одговараат на вашиот формат.

Продолжете со читање на статијата на оригиналната страница →