Ако работите со зголемени количини на податоци, овој курс за Tableau 2019 е за вас. Андре Мајер, креатор и автор на книги за деловна интелигенција, ќе ви помогне да креирате ефективни и динамични контролни табли и презентации. Ќе биде покриена интеграцијата на податоците со користење на ресурси на Excel. Ќе го покриеме и создавањето на различни графикони, вклучувајќи табели и мрежи. Следно, ќе научите како да креирате интерактивни контролни табли користејќи графикони. На крајот на курсот, ќе можете да манипулирате со податоци и да креирате извештаи.

Табела што е тоа?

Tableau, производ на компанија со седиште во Сиетл, е основана во 2003 година. Нивниот софтвер брзо стана една од најдобрите алатки за анализа на податоци на пазарот. Tableau е сеопфатен сет на алатки што постојано се развива. Тоа е софтвер кој може да го користат многу различни луѓе. Всушност, толку е лесен за користење што можете да креирате едноставна табела за неколку секунди. За жал, потребни се години искуство за целосно искористување на оваа алатка и нејзините напредни функции.

Зошто да изберете Tableau наместо други решенија за BI како што се MyReport, Qlik Sense или Power BI?

  1. поедноставување на собирањето и анализата на податоците

Податоците може да се собираат, чистат и анализираат интуитивно, без да се бара програмско знаење. Ова им овозможува на аналитичарите на податоци и деловните корисници да анализираат големи и сложени збирки на податоци.

  1. интерактивни и интуитивни контролни табли.

Tableau не се нарекува Tableau за џабе: контролните табли на Tableau се познати по нивната леснотија на користење, визуелна флексибилност и динамичност. Тоа е одличен начин да ја проширите употребата на контролните табли во вашата организација.

  1. податоци во позначајни приказни користејќи Dataviz и Data Stories.

Tableau нуди колекција од алатки на Dataviz (табели, мапи, равенки итн.) кои ви овозможуваат да им раскажувате на корисниците подобри приказни за вашите податоци. Целта на раскажувањето е да ги направи податоците поразбирливи преку нивно прикажување во форма на приказна. Оваа приказна треба да зборува за одредена публика и да биде разбирлива. Ова го олеснува ширењето на информации во рамките на организацијата.

Продолжете да ја читате статијата на оригиналната страница