Сакате да се смирите и да работите во Франција подолг или пократок период. Најверојатно ќе треба да отворите телефонска линија и да пронајдете соодветен интернет-провајдер. Еве неколку начини да дознаете од каде да започнете.

Отвори телефонска линија

Кога сакате да се населат во Франција за неколку месеци или години, често е неопходно да се отвори телефонска линија, особено ако сакате да имате корист од пристапот до Интернет. Треба да знаете дека не е неопходно да имате пристап до Интернет за да отворите телефонска линија.

Кој може да отвори телефонска линија во Франција?

Секој жител на Франција може да побара да отвори фиксна или мобилна телефонска линија во Франција. Вообичаено е доволно да го докаже својот идентитет и да го оправда неговото домицилирање во Франција.

Процедурите се релативно едноставни за да им овозможат на сите нови жители да имаат корист од сеопфатните услуги многу брзо. Навистина, кога ќе пристигнете во Франција, отворањето фиксна или мобилна телефонска линија обично е еден од првите чекори што се преземени. Операторите потоа се грижат за поедноставување на чекорите со цел да предложат брзо пуштање во работа на телефонската линија.

Европските или не-европските странци, исто така, можат да отворат телефонска линија во Франција. Тие ќе треба да направат неколку чекори и да обезбедат некои документи на избраниот оператор.

Чекорите за отворање на телефонска линија

За да отворите телефонска линија во Франција, треба да започнете со тест за подобност. Ова овозможува да ги знаете операторите и технологиите на кои линијата е прифатлива. Како по правило, потребни се две до три недели за да се отвори линија. Овој пат варира во зависност од операторите.

Жителите кои пристигнуваат во живеалиште чија линија е неактивна повеќе од шест месеци ќе мора да го вклучат својот оператор за да создадат нова линија. Поголемиот дел од времето, жителите го избираат истиот оператор за нивната телефонска линија и интернет пристап.

Странците можат да отворат телефонска линија во Франција. Сепак, операторите на фиксни и мобилни линии очекуваат одреден број документи од овие државјани кои сакаат да отворат телефонска линија во Франција. Затоа, тие ќе мора да обезбедат голем број на дополнителни документи.

Поддршка на документи за да се обезбеди

Повеќето оператори на Интернет и телефонска линија бараат придружни документи. Тие се од суштинско значење за отворање телефонска линија (мобилна или фиксна) и се следниве:

  • Доказ за идентитет како што е националната легитимација на Европската унија, важечки странски пасош со француски превод или латински карактер, картичка со жител или дозвола за престој, тиражна книга или лична карта на персоналот на членовите на администрацијата на конзуларната држава.
  • Валидни информации за контакт;
  • Доказ за адреса (особено ако е фиксна линија);
  • Изјава за банкарска сметка.

Внатрешните и телефонските оператори не можат да наметнат директно задолжување како единствено средство за плаќање на претплатниците. На пример, сметките за телефон исто така можат да се платат со чек, банкарски преведување, кредитна картичка или SEPA Директен дебит.

Избор на интернет-провајдер

За интернет пристап (Wi-Fi) во Франција, од суштинско значење е да имате активна телефонска линија. По завршувањето на овој чекор, ќе биде доволно да го изберете давателот кој може да понуди најдобри бенефиции за вашиот дом или бизнис.

На кои критериуми да се избере снабдувач?

Пред изборот на интернет провајдер, треба да одвоите време да ги дефинирате вашите потреби. Дали услугите се наменети за дом? За компанијата? Колку постови ќе бидат активни во мрежата?

Брзината е несомнено најважниот податок што треба да се изнесе за давателот на интернет услуги. Ова мора да се земе предвид, особено кога сте навикнати да префрлате големи папки и големи датотеки. Брзината е исто така важна кога повеќе уреди се поврзани на една мрежа. Ако користењето на Интернет е ограничено на прелистување веб и консултации преку е-пошта, тогаш брзината нема да биде многу важна.

Од друга страна, бројот на услуги вклучени во понудата исто така мора да биде земен предвид од страна на корисникот. Некои провајдери нудат фиксни линии, интернет пристап, телевизиски канали, па дури и мобилни планови во единствена интернет понуда.

Конечно, цената на интернет-понудата е исто така важен критериум, особено кога ќе дојдете во Франција за да студирате или да побарате работа. Во овој случај, не двоумете се да ги споредите понудите.

Изберете понуда за интернет пристап

Пакети и понуди може да се најдат по сите цени. Постојат понуди за влез на ниво кои нудат само пристап до Интернет. Тие ќе бидат поповолни за странските жители кои пристигнуваат во Франција со малку средства (ученици, луѓе кои бараат работа).

Треба да обрнете внимание и на скриените такси. Некои интернет оператори понекогаш прикажуваат атрактивни основни тарифи кои не го земаат предвид изнајмувањето опрема или дополнителните опции. Други нудат привремени понуди кои може да бидат поволни во текот на првите месеци од претплатата. Конечно, мора да се обрне внимание на времетраењето на обврската и дали таа е задолжителна или непостоечка.

Чекорите за пристап до Интернет

За да добиете пристап до Интернет дома или за вашата деловна активност во Франција, мора да обезбедите некои придружни документи на Интернет операторот:

  • Важечки документ за лична карта: национална лична карта на Европската унија, дозвола за престој или картичка за престој, пасош со латински знаци или придружен со превод;
  • Изјава за банкарска сметка во име на носителот на Интернет линијата;
  • Доказ за адреса со поштенска адреса лоцирана во континентална Франција: сметка за телефонски оператор, даночно известување, сметка за вода, електрична енергија или гас, даночно соопштение од Советот, итн

да се заклучи

Европските и не-европските странци можат совршено да отворат телефонска линија во Франција. Тие исто така можат да побараат од интернет-операторот да ја обезбеди потребната опрема за да го инсталира Интернетот во нивниот дом или бизнис. Оправдувајќи го неговото домицилирање во Франција и неговиот идентитет се два услови заеднички за сите интернет-оператори. Секој странски државјанин потоа може да најде интернет и телефонска понуда прилагодена на неговиот престој во Франција.