Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Во многу компании, зголемувањето на платите се базира на стаж. Меѓутоа, во одреден момент може да почувствувате дека заслужувате поголема плата од онаа што ја добивате. Во оваа статија ќе научите како можете да добиете покачување. Кога да го побарате и како да го побарате? Практични прашања и совети ќе ве подготват за интервјуто.

Што да му кажам на мојот шеф?

Компаниите често им даваат покачување на вработените кои работат добро. Додадете вредност на нивниот бизнис и ветете иден раст. Пред да побарате покачување, треба да се запрашате: „Зошто да ми се даде покачување? “.

Од гледна точка на работодавачот, еве неколку причини зошто најверојатно ќе добиете покачување.

Ги исполнивте обврските

Една од главните причини за покачување е обично успешноста на работата. Тоа се случува кога ќе ги надминете барањата на описот на вашата работа. Без разлика дали работите дополнителна работа или ги поддржувате вашите колеги.

Секогаш го слушате вашиот претпоставен и членовите на вашиот тим. Знаете да убедите и да покажете зошто вашата гледна точка е вистинската. Вашата работа е секогаш квалитетна работа. Докажавте дека сте подготвени да научите нови работи и да преземете поголема одговорност. Затоа, вие сте на вистинскиот пат, дури и ако треба да се земат предвид другите параметри.

Иницијативата

Компаниите имаат тенденција да претпочитаат вработени кои добиваат задачи што не мора да ги извршуваат. Секогаш бидете во потрага по нови проекти и прашајте како можете да помогнете или да иницирате нов проект. Можете исто така да покажете иницијатива барајќи решенија за деловните проблеми и предлагајќи му ги на вашиот шеф.

READ  Стрес, направете чекор назад и изразите ги своите емоции на конструктивни начини.

Доверливост

Компаниите бараат вработени кои можат со сигурност да ја извршуваат работата што се очекува од нив. Ако секогаш успевате да ги почитувате роковите, имате големи шанси да ја добиете дополнителната плата што ја заслужувате. Запомнете дека добар проект, но лошо управуван може да ви наштети. Избегнувајте да се обврзувате на се и сешто по секоја цена, бидејќи тоа ќе ви наштети повеќе од се друго.

Развијте нови вештини

Учењето нови вештини или подобрувањето во вашата област на експертиза понекогаш може да ви донесе унапредување. Обидете се да добиете нови сертификати за да го одржувате вашето знаење ажурирано. Ако е можно, учествувајте на курсеви или семинари на локален универзитет или учествувајте во интерни програми за обука на компанијата. Ако сакате да ги подобрите своите вештини, но не знаете од каде да започнете. Прашајте го вашиот менаџер, тој секако може да ве советува како да ги подобрите вашите вештини и да ве водат кон изборите што ќе ви помогнат да напредувате во кариерата.

Позитивен став

Компаниите често бараат вработени кои се тимски ориентирани, соработуваат и имаат позитивен став. Позитивниот став создава ентузијазам за работа и привлекува други вработени кои сакаат да работат со вас и исто како и вие. За разлика од негативниот и пасивниот став, позитивниот став исто така промовира тимска работа и тимски дух.

 Избор на вистинското време да побарате покачување

Важно е да се одреди вистинското време да се побара покачување и да се објасни зошто. Особено е важно да се земе предвид вашата финансиска состојба и вашите перформанси. Времето на вашето барање ќе влијае на вашите шанси да добиете покачување.

READ  5 клучеви кои можат да помогнат подобро да управуваат со стресот / избегнувајте стрес

При оценувањето на вработените.

Компаниите често им даваат покачувања или бонуси на вработените како дел од нивниот годишен преглед на перформансите. Не заборавајте да дадете лични примери зошто барате покачување. Не е доволно да се каже „Сакам покачување затоа што добро се справив“. Доколку евалуацијата е позитивна, ова е можност да побарате покачување.

Кога бизнисот е финансиски успешен

Финансискиот успех на компанијата влијае на нејзината способност да дава покачувања. Дознајте дали вашата компанија прави буџетски кратења или отпуштања.

Ако бизнисот расте, може да добиете разумно краткорочно зголемување на платата. Сепак, и покрај тешкотиите, ако сте направиле се што е потребно за да го привлечете вниманието на претпоставените. Можете да добиете покачување, под услов да не сте премногу алчни. Компаниите кои не можат да си го дозволат тоа не даваат гратис.

Кога вашиот стаж стана значителен

Висината на компензацијата што ја добивате од компанијата може да зависи од должината на вашиот договор со компанијата. Ако сте работеле за компанијата неколку години, можеби ќе заслужите покачување за вашата посветеност и напорна работа. Како и да е, откако ќе го сфатите. Време е да побарате интервју.

Денот на интервјуто

Одете на интервју уверени во своите способности и расудување. Размислете за вашите способности и достигнувања за да ја изградите вашата самодоверба. Ако мислите дека заслужувате унапредување, работодавачот ќе размисли за тоа.

Покажете ја вашата самодоверба преку вашето држење и говор на телото за време на интервјуто. Направете контакт со очите со вашиот шеф, исправете се, зборувајте јасно и насмевнете се. Пристапете кон интервјуто со ентузијазам и покажете дека сте страсни за вашата работа.

READ  Дознај повеќе Брзо и подобро запомни - излезе од мртов крај на тешка работа

Презентирајте ги вашите докази за да ги поткрепите вашите тврдења

Важно е да бидете добро подготвени да побарате покачување. Направете листа на вашите достигнувања откако се приклучивте на компанијата. Донесете ја оваа листа на интервјуто и обидете се да ги запомните сите. Презентирајте ја листата на начин што ќе ги нагласи вашите достигнувања и силни страни и не ги омаловажувајте вашите колеги.

Кога ја креирате вашата листа, фокусирајте се на собирање квантитативни информации. Квантитативните податоци обезбедуваат мерливи резултати и можат подобро да ги одразуваат вашите перформанси. Овие податоци често се претставени како проценти. 10% зголемување на одговорот на клиентите, 7% намалување на стапката на поплаки итн.

Правилно одредете ја вашата пазарна вредност

Важно е да се стремите кон а реална плата што ги одразува вашите вештини, искуство и индустриски стандарди.

Ако сакате вашето покачување да дојде со промоција, накратко сумирајте ги вашите минати перформанси и идните планови. Разговарајте за целите и насоките на компанијата. Кога ќе ги поставите вашите цели во кариерата, дајте ѝ до знаење на компанијата како сакате да ги постигнете вашите цели и како ќе придонесете за успехот на компанијата.

Не заборавајте да му се заблагодарите на вашиот соговорник

На крајот од интервјуто, заблагодарете му се на вашиот шеф што ве слушаше и заблагодарете му ако сте го добиле покачувањето што го баравте. Не заборавајте да напишете писмо за да ја обновите вашата благодарност. Во зависност од вашата врска со вашиот шеф, ова писмо може да биде неформално или формално и може да биде испратено преку е-пошта или по пошта.

Во случај на одбивање

Ако компанијата не ви понуди покачување, бидете подготвени да преговарате за покачување на друг начин. Размислете за преговарање за придобивките, како што се еден или повеќе еднократни бонуси. Прашајте за можноста за зголемување на платата во иднина. Секако, останете срдечни и не губете надеж. Следниот пат може да биде добар.