Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Можни се учтиви формули на крајот од професионалната е-пошта

Со почит, со почит, со почит… Сите овие се љубезни изрази за користење во професионална е-пошта. Но, секој од нив има посебно значење. Се користи и според одредена употреба и според примачот. Вие сте канцелариски работник и сакате да го подобрите квалитетот на вашето професионално пишување. Оваа статија ви ги дава клучевите за подобро справување со два многу вообичаени љубезни изрази.

Со почит: учтивата фраза што треба да се користи меѓу врсниците

Зборот „Со почит“ е љубезна фраза што се користи во одреден контекст. За подобро да го разбереме, мора да се повикаме на неговото латинско потекло. „Со почит“, доаѓа од латинскиот термин „Cor“ што значи „срце“. Затоа тој изразува „Со целото мое срце“.

Сепак, неговата употреба е многу променета. Со почит, сега се користи како знак на почит. Оваа љубезна формула моментално е обележана со неутралност. Ние прибегнуваме кон тоа дури и со личност која навистина не ја познаваме.

Сепак, постои одредена претпоставка за колегијалност помеѓу вас и вашиот дописник. Во најмала рака, се претпоставува дека имате приближно еквивалентно хиерархиско ниво.

Дополнително, ја користиме и учтивата фраза „Со почит“, за да покажеме поголема почит кон вашиот дописник. Затоа зборуваме за формула за акцент.

Сепак, препорачливо е да не се користи краткиот образец „CDT“ во професионална е-пошта, дури и ако им се обраќате на колегите.

Со почит: учтива фраза да му се обрати на претпоставениот

Спротивно на претходната формула, учтивата формула „Со почит“ дава поголема свеченост на размената. Тоа е сосема нормално затоа што разговараме со претпоставен. Кој вели „Со почит“, всушност вели „Избрани поздрави“. Затоа е знак на внимание за вашиот соговорник.

READ  Подобрете ги вашите вештини за пишување

Дури и ако фразата „Со почит“ е доволна сама по себе, препорачливо е да се каже: „Ве молам прифатете го мојот најголем поздрав“. Што се однесува до формулацијата „Ве молам прифатете го изразот на мојот најголем поздрав“, не е погрешна, според мислењето на одредени специјалисти.

Меѓутоа, вторите даваат до знаење дека постои некаква форма на технолошки вишок. Навистина, поздравот сам по себе е израз.

Како и да е, добро е да ги совладате пристојните формули и нивната корисност. Но, сè уште има други барања за подобрување на вашата е-маил професионален. Како таков, мора да се грижите за темата на пораката. Исто така, неопходно е да се спречат грешките да ја обезвреднат вашата е-пошта.

За да го направите ова, препорачливо е да ги пишувате вашите е-пошта во Word или да инвестирате во професионален софтвер за корекција.

Дополнително, можеби не го знаете, но користењето на смајлито исто така не се препорачува, како што е професионален мејл од типот „поплочен“.