Интерперсоналната комуникација е еден од факторите што ја оптимизира ефикасноста на компанијата. Кога се сфаќа сериозно, тоа е голема предност за секој вработен, како и за самата организација. Затоа е важно да се вложат напори за оваа тема. Прашањето е како да се подобри со цел да се искористат неговите придобивки. Ова е она што ќе го видиме подолу.

Лажни идеи за меѓучовечка комуникација

Дали сте од оние луѓе кои не знаат како да ги подобрат своите односи со другите, особено на вашето работно место? Затоа, бидете свесни дека одредени лоши навики можат да се променат комуникација што ги имате со вашите колеги. Еве неколку претпоставки кои мора да ги напуштите за да ги подобрите односите, без оглед на луѓето со кои треба да разменувате.

 Ние секогаш разбираме што велам

Не верувате дека вашиот соговорник секогаш го разбира сè што велите. Исто така, секогаш бидете внимателни и запрашајте се дали лицето со кое разговарате сфатија сѐ што му рековте. Нормално, ако сте добро разбрани, вашиот соговорник може да ја преформулира вашата порака на друг начин, внимание на недоразбирањата.

 Зборувајте повеќе за подобро да се разберете едни со други

Ако вашите идеи или аргументи останат неразбрани по вашите објаснувања, не инсистирајте на овој начин и не кревајте го тонот за да бидете разбрани. Навистина, други поедноставни или повеќе илустрирани методи ви дозволуваат да ги презентирате своите идеи. Исто така, употребата на одредени алатки може многу да ви помогне да го постигнете ова.

READ  Како да управувате со еден колега кој има лош став?

 Зборувањето ги решава сите проблеми

Да се ​​мисли дека директно решавање на проблемот секогаш ќе се реши тоа е исто така грешка. Всушност, некои случаи се решаваат без да мора да разговарате со други членови на вашиот тим. Затоа, бидете секогаш внимателни и знајте дека одржувањето на тишината е помудро во одредени ситуации. Вие не мора да бидете оној кој ги евоцира темите што ги нервираат секоја прилика.

 Комуникациската флуентност е вродена

Ниту еден вработен не може да ја совлада комуникацијата без да ги научи основните и обучени. Следејќи го примерот на харизма, знаејќи како да комуницираат работи, а некои може да го сторат тоа брзо, други не можат. Како и ако некои луѓе имаат природно влијание, други треба да тренираат пред да имаат природно убедување. Со следење на некои релевантни совети за оваа тема, може да се подобри во оваа област.

Да се ​​знае добро

Иако секогаш се трудите да одржувате хармоничен однос со другите во вашата работа, во некои случаи важно е да размислите за вашите сопствени интереси пред интересите на другите. Спротивното навистина може негативно да влијае на вашата продуктивност, добра причина да одредите што навистина сакате. Според вашите зборови и однесување, вие откривате всушност:

 Вашата личност

Секој соработник има своја сопствена личност, односно карактеристиките што го разликуваат од другите и го сочинуваат неговиот личен идентитет. Со оглед на вашата личност, ќе можете да ги одредите ситуациите или можностите кои се поволни за вашиот развој и оние што можат да наштетат на вашата работна средина. Ќе бидете во можност да останете верни на себе.

READ  Како да не се вознемириш на работа?

 Вредностите што ги негувате

Овие вредности можат да бидат општествени, религиозни, морални или други, и на нив ќе инвестирате и ќе се базирате во секојдневниот живот. Ако интегритетот е вредност која ја вреднувате, секогаш можете да ја почитувате и да ги охрабрите вашите колеги да размислат како гледате работи во нивното работење со вас.

 Вашите навики

Како личност, имате свои навики. Некои можеби се во корист на добар однос, добро одржуван, со вашите колеги, додека други, не. Обидете се да ги препознаете оние што имаат негативно влијание и да ги подобрат.

 Вашите потреби

Знајте што материјали треба да ја завршите работата правилно. Направете го истото за условите во кои сакате да го направите тоа. Всушност, многу вработени би биле попродуктивни ако им била дадена вистинска опрема за да ја завршат својата работа. Исто како што многумина очекуваат позитивни повратни информации или барем конструктивни критики за да ја подобрат нивната продуктивност. Не биди еден од оние кои се согласуваат да работат во било какви услови и на било кој начин.

 Вашите чувства

Знајте како да ги препознаете своите чувства пред да разговарате со некој колега или за време на размена. Навистина, можеби ќе чувствувате радост, тага, лутина или страв. Со земање предвид на државата во која ќе се најдете, ќе биде поголема веројатноста да донесете свесна одлука или да го одложите вашето интервју за подобро да ја разберете ситуацијата.

Што да кажам? Што да направам?

Биди директен, односно да ги информирате вашите колеги за вашето мислење за некоја тема или ситуација додека го задржувате фокусот на вас и вашите идеи. За да го направите ова, навикнете се да зборувате во прво лице „Јас“. На пример, „Јас сум згрозен од вашето доцнење во состанокот утрово. „И избегнувајте“ сите сметаат дека доцнењето на состанок треба да се казни. "

READ  Подобро тимска работа

Наведете ги фактите. Избегнувајте да проценувате за однесувањето на вашите колеги, само наведете ги фактите. Кажете на пример: „информациите што ги споделивте се нецелосни“ наместо „сакате да ги монополизирате податоците за да имате поголема моќ над колегите. "

Гестови во согласност со вашите зборови: Исто така претпочитаат да молчат, наместо да комплиментираат колега на работа што не ви се допаѓа. Навистина, за да се воспостави добар однос на доверба, важно е дека вашите постапки се во хармонија со вашите зборови.

Прашајте ги другите за повратни информации

Некои луѓе имаат вродени интерперсонални комуникациски вештини, додека други треба да бидат сензибилизирани и обучени за тие типови на проблеми. За да избегнете погрешно вашите тековни вештини, прашајте ја публиката што мислат за тоа како секојдневно комуницирате со нив.

Златното правило за добра комуникација

Па, како можеме да се слушнеме од нашиот соговорник ако ние самите имаме лоша навика да не слушаме што ни објасни тој? Обрнувањето внимание на зборовите на една личност е знак на почит во меѓучовечката комуникација. Затоа, избегнувајте да го одвлекувате вниманието додека другиот зборува со вас. Потоа преформулирајте го она што тој ви го кажа за да му докажете дека сте разбрале сè.

Иако овие совети се предвидени за примена на работното место, тие ќе бидат корисни насекаде на друго место.