Асистентка за згрижување деца е ангел чувар на децата, а може да се најде во сите сектори поврзани со мајчинството и раното детство. Ги придружува децата од моментот кога се родени и игра многу важна улога со родителите. За да имате шанса да ја практикувате оваа професија, мора да се зачлените во специјализирано училиште наречено IFAP, а за да ги поминете изборите, можете да сметате на обука на далечина што ќе ви овозможи успешно да ги поминете тестовите. Можете да напредувате со сопствено темпо и да имате корист од квалитетната настава!

Што е учење на далечина за да станете асистент за згрижување деца?

Истурете стане помошник за згрижување деца, мора да посетувате училиште наречен IFAP, акроним што значи: Институт за помошна обука во грижата за децата. Овој тип на институти обучува професионалци способни да се грижат за децата од раѓање до нивната 3-годишна возраст, во социјалните или здравствените структури, како што се јасли или породилишта. Тие мора да се грижат за нивната хигиена, грижа, храна и надзор. Нивната улога не застанува со малите зелки, туку исто толку важна е и кај родителите. Тие ги придружуваат во нивните први чекори како родители и ги учат како добро да се грижат за своето бебе, да му обезбедат грижа и да му ја обезбедат неговата благосостојба. За ова мораат добиваат обука професионални и специјализирани.

Постои институти за учење на далечина кои ви дозволуваат да го направите ова учење. Лекциите ќе ги добивате преку платформа за е-учење или по пошта. Еве неколку примери на прашања што можете да ги направите на Google за да најдете центар што нуди квалитетно образование:

 • далечински IFAP;
 • Далечински IRTS;
 • далечински IFAS;
 • Училиште на социјалниот сектор на далечина;
 • Училиште за здравје на далечина.

Предностите и недостатоците на помошната обука во грижата за децата на далечина

Курсеви за учење на далечина за да станете асистент за згрижување деца се многу интересни, флексибилноста е несомнено нивниот главен квалитет. Тие ви дозволуваат да работите со свое темпо, а притоа да продолжите да ја практикувате својата професија и да правите други активности. Овој тип на обука нуди и други предности:

 • овие курсеви се достапни од 17-годишна возраст и не се наметнува старосна граница;
 • тие се поевтини од обуката лице-в-лице;
 • можете да му пристапите во секое време од годината;
 • тие не бараат никаков услов за диплома;
 • имате избор помеѓу регистрација за континуирана или почетна обука;
 • ќе можете да управувате со вашиот распоред;
 • овие училишта нудат ригорозен образовен мониторинг и можат да ве поддржат до 3 години;
 • имате корист од добра подготовка на писмен и устен аспект;
 • ќе можете да ги научите сите основи на оваа професија и дури ќе можете да одговорите на најтехничките прашања;
 • благодарение на најсовремените едукативни материјали, како што се онлајн курсеви, образовна платформа, достапен и внимателен референт итн., ќе имате корист од квалитетна обука;
 • овие обуки вклучуваат теоретски и практични аспекти. Совршено ќе ги совладате сите дневни гестови како и сите аспекти на вашата идна работа;
 • плаќањата се поедноставени и нудат дури и рати кои можете да ги платите во текот на неколку месеци.

И покрај оваа долга листа на предности, обука на далечина за да станете помошник за згрижување деца не се без недостатоци:

 • може да ви биде тешко да работите сами: дури и ако ве придружува педагошки референт, важно е да сте вредни и организирани;
 • нема да ги видите другите студенти: некои институти формираат форуми за да им овозможат на студентите да комуницираат меѓу себе.

Колку чини обуката за далечинско згрижување деца?

Обично на цена даобука за далечинско згрижување деца е помеѓу 1 и 500 евра и имате можност за вртоглаво плаќање на месечни рати. Наставните помагала и квалитетот на наставата ја оправдуваат оваа прилично висока цена.

Исто така, Choix даквалитетна обука е многу важно, ќе мора да се грижите за многу кревки деца и не се дозволени никакви грешки. Еве ги 3-те главни критериуми што треба да се земат предвид при изборот на институт за обука:

 • дипломи за тренери;
 • вештините, професионалноста и квалификациите на наставниците;
 • вредноста на дипломата што ќе ја добиете на крајот од обуката.