Управувајте со вашите отсуства со целосен мир на умот со автоматскиот одговор на Gmail

Без разлика дали одите на одмор или заминувате на работа, важно е да го задржите своето контакти информирани за вашата недостапност. Благодарение на автоматскиот одговор на Gmail, можете да испратите однапред програмирана порака до вашите дописници за да ги информирате за вашето отсуство. Следете ги овие едноставни чекори за да ја конфигурирате оваа функција:

Овозможете автоматски одговор во Gmail

  1. Најавете се на вашата сметка на Gmail и кликнете на иконата за менувачот што се наоѓа во горниот десен агол за да пристапите до поставките.
  2. Изберете „Види ги сите поставки“ од паѓачкото мени.
  3. Одете во табулаторот „Општо“ и скролувајте надолу до делот „Автоматски одговор“.
  4. Проверете го полето „Овозможи автоматски одговор“ за да ја овозможите функцијата.
  5. Дефинирајте ги датумите на почеток и крај на вашето отсуство. Gmail автоматски ќе испраќа одговори во ова време.
  6. Напишете го предметот и пораката што сакате да ги испратите како автоматски одговор. Не заборавајте да го споменете времетраењето на вашето отсуство и, доколку е потребно, алтернативен контакт за итни работи.
  7. Можете да изберете да го испратите автоматскиот одговор само на вашите контакти или на сите што ви испраќаат е-пошта.
  8. Кликнете на „Зачувај промени“ на дното на страницата за да ги потврдите вашите поставки.

Откако ќе се постави автоматскиот одговор, вашите контакти ќе добијат е-пошта со известување за вашето отсуство веднаш штом ќе ви испратат порака. Така, можете да уживате во вашиот одмор или да се фокусирате на вашите важни задачи без да се грижите дека ќе пропуштите важни пораки.