Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Правописните грешки на работа не треба да се банализираат, бидејќи тие имаат негативно влијание врз вашата професионална кариера. Вашите работодавци и контактите нема да ви веруваат, што ги намалува шансите за напредок. Дали сакате да знаете како правописните грешки на работа ги перципираат оние што ве читаат? Откријте во овој напис.

Недостаток на вештини

Првата пресуда што им паѓа на ум на оние што ве читаат е дека ви недостасуваат вештини. Навистина, мора да се каже дека некои грешки се непростливи и повеќе не ги прават децата. Како резултат, овие понекогаш може погрешно да го рефлектираат недостатокот на вештина и интелигенција.

Во оваа смисла, од суштинско значење е добро да се владее со согласноста на множина, согласноста на глаголот, како и согласноста на минатиот дел. Покрај тоа, постојат грешки кои влегуваат под здрав разум и затоа интелигенција. Во оваа смисла, незамисливо е професионалец да напише „Јас работам за компанија Х“ наместо „Јас работам…“.

Недостаток на кредибилитет

Луѓето кои ве читаат и наоѓаат грешки во вашето пишување автоматски ќе си кажат дека не сте сигурни. Покрај тоа, со појавата на дигиталните, грешките најчесто се асимилираат на лажни обиди и измами.

Значи, ако испраќате е-пошта полни со грешки, вашиот соговорник нема да ви верува. Тој дури може да ве смета за вас како злонамерна личност која се обидува да го измами. Додека ако се погрижевте да избегнете правописни грешки, можеби ќе добиевте целосна доверба во неа. Штетата ќе биде поголема доколку станува збор за потенцијален партнер на компанијата.

READ  Причини за да се избегнат правописни грешки на работа

Од друга страна, веб-страниците што содржат грешки го намалуваат нивниот кредибилитет затоа што овие грешки можат да ги исплашат нивните клиенти.

Недостаток на строгост

Разбирливо е да се прават невнимателни грешки кога имате совршено владеење со правилата за конјугација. Сепак, овие грешки треба да се отстранат за време на лектурата.

Што значи дека дури и кога ќе направите грешки, треба да ги исправите кога ќе го лекторирате вашиот текст. Инаку, на вас се гледа како личност на која и недостасува строгост.

Ainsi, si votre mail ou votre document comporte des fautes, c’est un signe de négligence qui indique que vous n’avez pas pris le temps de relire. Ici encore, ceux qui vous lisent se diront qu’il est impossible de faire confiance à quelqu’un qui manque de rigueur.

Недостаток на почит

Оние што ве читаат исто така може да мислат дека не ги почитувате затоа што се грижите да ги лекторирате вашите пораки и документи пред да ги испратите. Така, пишувањето или пренесувањето на документ преполн со синтакса или правописни грешки може да се смета за непочитување.

Од друга страна, кога пишувањата се точни и уредни, оние што читаат ќе знаат дека сте ги направиле потребните напори да им пренесете правилен текст.