Постојат неколку начини да се работат далечински како тим. Најкласичен метод е разговорот. Сепак, за да работат ефикасно, вработените треба да знаат што точно прават нивните колеги. Споделувањето на екранот, како што е понудено од TeamViewer, може да биде корисно.

Што е TeamViewer?

TeamViewer е софтвер кој ви овозможува да се најавувате од далечина. Со други зборови, тоа ви овозможува да пристапите и контролирате компјутер од далечина. Софтверот обезбедува пристап до апликации и датотеки на оддалечениот компјутер. Сепак, можните манипулации се ограничени на оние овластени од компјутерот домаќин. Овој софтвер може да се користи и во деловна активност или од приватни причини. Постојат различни компатибилни верзии за Windows, Mac и Linux машини. Мобилни верзии се исто така достапни и можно е да пристапите до вашата сметка на TeamViewer преку Интернет. Познато е и дека е едно од најбезбедните на пазарот. Навистина, работи совршено без да мора да го деактивирате заштитениот allид или кој било друг безбедносен софтвер. Преносите на податоци се криптирани така што ниту еден злонамерен поединец не може да ги украде. Постојат две верзии на софтверот дизајниран за различни цели. Верзијата на потрошувачот е потполно бесплатна и може да се користи на кој било оперативен систем. Деловната верзија се наплаќа, а нејзината цена зависи од платформата. На пример, за случајот на употреба на Виндоус, цената започнува од 479 евра. Како додаток на овозможете далечинска помош, им обезбедува на своите корисници многу други алатки кои заштедуваат време на работа. Оваа алатка е корисна затоа што ви овозможува да извршите задача на компјутер без да бидете физички присутни. Софтверот е исто така корисен за да му помогнете на некој од вашите вработени да решат проблем директно на нивниот компјутер.

READ  Стани проглас за пребарување на Google

Како работи TeamViewer?

Истурете користете TeamViewer, прво мора да го преземете софтверот од официјалната веб-страница и да го инсталирате. Инсталацијата не е комплицирана, бидејќи е доволно да се следат чекорите наведени од програмата. За пристап до оддалечен компјутер преку софтвер, сепак, целниот компјутер исто така мора да има инсталирано TeamViewer. Штом се стартува софтверот, се доделуваат лична карта и лозинка. Овие ќе бидат корисни за да му овозможат на оддалечениот клиент пристап до компјутерот. Сепак, овие податоци се менуваат секој пат кога софтверот повторно ќе се отвори. Овој систем спречува луѓето претходно поврзани со компјутерот да пристапат повторно до него без ваша дозвола. TeamViewer има и функција наречена сервисен камп. Тоа е практична алатка што им овозможува на ИТ-техничарите да понудат далечинска техничка поддршка. Сервисниот камп исто така ви овозможува да извршите многу други задачи, како што е додавање персонал или создавање приемни кутии.

Користејќи го TeamViewer

На прозорецот на софтверот, постојат две главни опции. Првиот е оној што овозможува далечински пристап. Вториот овозможува управување со состаноците. Во случај на далечински пристап, имате две опции. Прво можеш далечински пристап до компјутер на една личност со наведување на неговата лична карта, а потоа и неговата лозинка. За да овластите далечински пристап, ќе мора да ги споделите вашите ингеренциите со лицето што сака да пристапите на вашиот компјутер. Треба да се напомене дека оваа комуникација може да се одвива само помеѓу два компјутери. Другата карактеристика на TeamViewer е планирање на состаноци. Тоа е корисна алатка која ви овозможува да одржувате состаноци со вашите соработници. Вториот ќе може во реално време да гледа што се прикажува на работната површина на компјутерот што е домаќин на состанокот. За да креирате состанок, едноставно одете во табулаторот „Средба“. Оттаму, можете да пополните формулар со информации за состанокот (ID на состанокот, лозинка, време на почеток итн.). Овие детали треба да се испратат до засегнатите лица преку е-пошта или телефон. Потоа можете да ја започнете сесијата со одење во „Мои состаноци“. Со кликнување на линкот што ќе им биде испратен, гостите ќе можат да пристапат до состанокот.

READ  Упатство за анимација во PowerPoint

Добрите и лошите страни на TeamViewer

Предноста со TeamVieawer е тоа што дозволува далечна работа на фиксната брзо и лесно. Не треба да бидете физички присутни за да ја унапредувате работата во канцеларијата, што е многу корисно особено за време на штрајк. Со TeamViewer, само треба да го оставите работниот компјутер за да имате пристап до него од кој било компјутер или паметен телефон и на безбеден начин.Луѓе кои сакаат да имаат полесно пристап до својата работа, без постојано да носат материјалот ќе го цени тоа. Сепак, дури и со нивото на безбедност што го нуди софтверот, неговата употреба ги прави неопходни некои мерки на претпазливост. Првиот што ќе го почитува не е да му дадете пристап на вашиот компјутер на никого. На пример, оставајќи сесија постојано во канцеларија со слободен пристап.