Овој курс има за цел да обезбеди разбирање за предизвиците на ERP регулативата, но исто така и да ја идентификува класификацијата на ERP, актерите и нивната улога, како и поврзаните процедури и правни акти.

На 1 ноември 1970 година, пожарот во танцовата сала „5-7“ во СЕН-ЛОРЕН-ДУ-ПОН во Изер фатално зароби 146 луѓе. На 6 февруари 1973 година во 5-тиот арондисман на Париз, пожарот во колеџот Едуар ПАЈЛЕРОН предизвика смрт на шеснаесет деца и четворица возрасни. На 1992 мај 18 година, за време на полуфиналето на францускиот фудбалски куп на стадионот Арман-Цезари во Фуриани на Корзика, колапсот на трибина доведе до смрт на 2 гледачи и повреди на 400 други.

Овие катастрофи имаа трајно и длабоко влијание врз јавното мислење.

Тие ги наведоа јавните власти да реагираат со модернизирање и зајакнување на прописите кои се однесуваат на безбедноста на претпријатијата отворени за јавноста во построга смисла.

Два декрети се од суштинско значење за оваа безбедносна грижа и се засноваат на 4 основни принципи:

  • Намалете го ризикот од избувнување и ограничете го ширењето на пожарот
  • Обезбедете брза, безбедна и уредна евакуација на сите членови на јавноста
  • Да се ​​гарантира добра пристапност до службите за итни случаи и да се олесни нивната интервенција
  • Обезбедете правилно функционирање на безбедносната опрема

Овие принципи ќе бидат детално опишани за време на оваа обука.

Продолжете со читање на статијата на оригиналната страница →