Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Оставка без најава за време на нејзината бременост. Дали е можно?

Нормално, вработен што ја презема странката еднострано да го раскине договорот за вработување. Мора да почитува период на правно известување. Ова е да му овозможи на неговиот работодавец да ја организира неговата замена. Во повеќето случаи, за не-менаџери е предвиден период од еден месец. За извршен директор, периодот често се продолжува на три месеци.

Штотуку научивте за среќниот настан. Цврсто сте решени да менувате кутии. Неразбирливо планирање, неплатено прекувремено, откажано одмор. Катастрофална состојба која морално влијае врз вас.

Член L1225-34 од Законот за работни односи прецизира дека вработен во состојба на очигледна бременост и медицински проверен. Има право да си даде оставка без најава. Заминување со непосреден ефект. Ако го направите тој избор. Вие нема да имате надомест за раскинување на договорот за вработување за да го платите вашиот работодавец.

Сепак, бидете свесни дека ова ќе биде заминување без враќање. Во случај кога е невозможно да се направи поинаку. Вие би биле подготвени да го заземете своето место. Наместо тоа, почекајте додека не останете на породилно отсуство. Ова ќе ви овозможи да имате приоритет 12 месеци за повторното вработување. Може да имате корист од овој уред само ако заминете за време на бременоста. Важно е да ги измерите добрите и лошите страни.

Пример писмо да се откажете без најава за време на бременоста.

Ништо во законот не ве наметнува, кога имате медицински сертификат што го докажува тоа. Да користите специјален метод за да се откажете кога сте бремени. Може да бидете среќни само со телефонски повик. Но, за да се избегне какво било спор. Ве советувам да користите писмо со потврда за приемот. Willе имате корист од испраќањето на оваа пошта. Да побарате исплата на вашата сметка од која било сметка, како и работен сертификат придружен со сертификат Pôle Emploi. Можно е да не го цениме вашиот пристап и да ве замолиме да дојдете и да ги привлечете. Вашиот работодавец не е должен да ги испрати до вас.

READ  Подобрете ги вашите вештини за пишување

 

Примерок буква број 1

 

Презиме г-дин
Адреса
Поштенски код

Господине / Госпоѓо,
функција
Адреса
Поштенски код

Во [Град], на [Датум]

Регистрирано писмо со потврда за приемот

Предмет: Писмо за оставка без отказен рок

Госпоѓо,

Regretалам што ве известувам за мојата одлука за оставка.

Забележете дека мојата оставка стапува на сила веднаш. Навистина, бидејќи мојата очигледна состојба на бременост е потврдена од лекарското уверение што ви го испраќам во ова писмо. И во согласност со одредбите на членот L1225-34 од Законот за работни односи.

Јас би сакал да ја искористам можноста што ми беше понудена да ја напуштам функцијата без одлагање. И без да платам надомест за раскинување на мојот договор за вработување.

Затоа ве поканувам брзо да ми ги испратите сите документи што ќе ми требаат. Мојот потврда за сметка, сметка за работа, како и сертификат Pôle Emploi.

Со благодарност, ве молам, прифатете го госпоѓо, изразот на моето најголемо внимание

 

                                                                                                                                          Потпис

 

Примерок буква број 2

 

Презиме г-дин
Адреса
Поштенски код

Господине / Госпоѓо,
функција
Адреса
Поштенски код

Во [Град], на [Датум]

Регистрирано писмо со потврда за приемот

Предмет: Писмо за оставка без рок за известување

Г-дин директор за човечки ресурси,

Со тага ја објавувам мојата одлука за оставка без претходна најава. После 15 години во нашата група. Време од мојот живот што ќе ми остави убави спомени.

И покрај сè, штотуку научив и се сомневам дека сум бремена. Имав мојот лекар да основа медицински сертификат за очигледна бременост. Документ што ќе те најдев во прилог.

Како што знаете, од мене не се бара да почитувам никаков период за известување. Мојата состојба ми дозволува веднаш да ја напуштам функцијата.

Ова ќе ми овозможи сега да се посветам на голем број прилагодувања во мојот личен живот.

Однапред ви благодарам што ми испративте што е можно поскоро. Сите документи што се однесуваат на раскинување на мојот договор за вработување.

Ви посакувам одличен ден, ве молиме прифатете го господине, изразот на моето почитување.

 

 

                                                                                                                                Потпис

Преземи „Писмо за оставка без отказен период 1“ писмо-оставка-без-отказен период-1.docx – Преземено 512 пати – 13 KB

 

Преземи „Писмо за оставка без отказен период 2“ писмо-оставка-без-отказен период-2.docx – Преземено 531 пати – 13 KB