Избегнувањето на правописни грешки е од суштинско значење во секојдневниот живот и во сите области. Навистина, ние пишуваме секој ден дали на социјалните мрежи, преку е-пошта, документи, итн. Сепак, се чини дека сè повеќе луѓе прават правописни грешки кои честопати се тривијализираат. А сепак, овие можат да имаат негативни последици на професионално ниво. Зошто треба да избегнувате правописни грешки на работа? Откријте ги причините.

Кој прави грешки на работа, не е доверлив

Кога правите правописни грешки на работа, ве гледаат како недоверлива личност. Ова е докажано со студијата “ Мастеринг на француски јазик : нови предизвици за човечки ресурси и вработени “спроведени во име на Бешереле.

Навистина, тоа покажа дека 15% од работодавците изјавиле дека правописните грешки го попречуваат унапредувањето на вработен во компанија.

Исто така, студија од ФИФГ од 2016 година откри дека 21% од испитаниците веруваат дека нивните професионални кариери биле попречувани од ниското ниво на правопис.

Ова подразбира дека кога имате ниско ниво на правопис, вашите претпоставени не се уверуваат во идејата да ви дадат одредени одговорности. Тие ќе помислат дека може да му наштетите на нивниот бизнис и некако да влијаете на растот на бизнисот.

Правењето грешки може да му наштети на имиџот на компанијата

Сè додека работите во компанија, вие сте еден од нејзините амбасадори. Од друга страна, вашите постапки можат да имаат позитивно или негативно влијание врз сликата на оваа.

Печатните грешки може да се разберат во случај на е-пошта што е подготвена набрзина. Сепак, грешките во правописот, граматиката или сврзницата се многу намуртени од надворешна гледна точка. Како резултат, компанијата што ја застапувате е под голем ризик да страда. Навистина, прашањето што ќе си го постават повеќето од оние што ќе те прочитаат. Како е да се верува на стручноста на лице кое не може да напише точни реченици? Во оваа смисла, една студија покажа дека 88% велат дека се шокирани кога ќе видат правописна грешка на страницата на институција или компанија.

Исто така, во студијата спроведена за Bescherelle, 92% од работодавците рекле дека се плашат дека лошото писмено изразување може да го наруши имиџот на компанијата.

Дефектите ги дискредитираат досиејата за кандидатури

Правописните грешки на работа, исто така, имаат непожелни влијанија врз резултатот на апликацијата. Навистина, според студијата „мајсторство на француски јазик: нови предизвици за човечки ресурси и вработени“, 52% од менаџерите за човечки ресурси велат дека елиминираат одредени датотеки со апликации заради ниското ниво на напишан француски јазик.

Документите за апликација, како што се е-пошта, CV, како и писмото за апликација, мора строго да се обработуваат и лекторираат многу пати. Фактот дека тие содржат правописни грешки е синоним за небрежност од ваша страна, што не дава добар впечаток за регрутерот. Најлошото е што сметате дека сте неспособни ако грешките се многубројни.