Учтиви формули што треба да ги избегнувате на почетокот на е-пошта

Тешко е да се идентификуваат сите љубезни изрази. Што се однесува до професионалните мејлови, тие можат да се користат и на почетокот и на крајот. Меѓутоа, за разлика од другите пораки испратени до пријатели или познаници, љубезните изрази во вашата деловна кореспонденција треба да се избираат со големо внимание. На почетокот на е-поштата, некои од нив навистина треба да се избегнуваат.

 „Здраво“ до претпоставен: Зошто да се воздржуваме?

Почетокот на професионалната е-пошта е доста одлучувачки. Во контекст на е-пошта за апликација или е-пошта што треба да се испрати до претпоставен, не се препорачува да започнете професионална е-пошта со „Здраво“.

Навистина, учтивата формула „Здраво“ воспоставува многу голема блискост помеѓу испраќачот и примачот. Може лошо да се сфати особено ако се работи за дописник кој не го познавате.

Во реалноста, оваа формула не означува грубост. Но, го има целиот говорен јазик. Се препорачува да го користите за луѓе со кои редовно комуницирате.

На пример, кога сакате да аплицирате за понуда за работа, воопшто не е препорачливо да се поздравите со регрутерот во вашата професионална е-пошта.

Покрај тоа, треба да се запомни, исто така не се препорачува да се користат смешковци во професионална е-пошта.

Почеток на е-пошта: Каква учтивост треба да користам?

Наместо „Здраво“, што се смета за премногу познато и прилично безлично, ви препорачуваме да ја користите учтивата фраза „Monsieur“ или „Madame“ ​​на почетокот на професионалната е-пошта.

READ  Примерно писмо за оспорување гарнитура за плата

Навистина, штом е упатено до бизнис менаџер, извршен директор или личност со која немате одредена врска. Најдобро е да се користат овие типови изрази.

Оваа формула е исто така добредојдена кога знаете дали вашиот дописник е маж или жена. Инаку, најпогодна форма на учтивост е стандардната формула „Госпоѓо, господине“.

Под претпоставка дека веќе го познавате вашиот дописник, тогаш можете да ја примените учтивата фраза „Почитуван господине“ или „Почитувана госпоѓо“.

Затоа, формуларот за повикот мора да биде придружен со името на вашиот соговорник. Употребата на неговото име е навистина погрешна. Ако се случи да не го знаете името на вашиот дописник, обичај препорачува да користите „Господин“ или „Госпоѓа“ како формулар за повик, проследено со насловот на лицето.

Ако тогаш станува збор за професионална е-пошта што треба да се испрати до претседателот, директорот или генералниот секретар, учтивата фраза ќе биде „Господине претседател“, „Госпоѓа директорка“ или „Господине генерален секретар“. Можеби ви е познато нивното име, но учтивоста налага да ги нарекувате со титулата.

Исто така, запомнете дека Madame or Monsieur се пишува во целост со првата буква со голема буква. Дополнително, секоја форма на учтивост на почетокот на професионалната е-пошта мора да биде придружена со запирка.