Одговорна за односите на IFOCOP со препишувачите, Амандин Фаучер работеше долго време како консултант во консултантска фирма за човечки ресурси. Го задржува човечкиот и специјалистички пристап што му овозможува денес да ги поддржува кандидатите за професионална мобилност во вистинската насока, особено кога е неопходно да се помине низ полето за обука.

Амандин, во врска со партнерските структури на IFOCOP, вие редовно водите информативни состаноци за вработените за време на периоди на професионална мобилност. Која е тогаш вашата порака до нив?

Пораката очигледно се прилагодува на публиката, но започнувам со потсетување на една суштинска работа: да се преквалификува, не може да се импровизира. Потребно е размислување, време, подготвителна работа, жртви ... Тоа е акт на посветеност. Не се будиш убаво утро кажувајќи си во себе „Еј, што ако сменам работа? ".

Да речеме дека е така.

Во овој случај, за да избегнам разочарување, силно советувам да се распрашам за реалноста на пазарот и прилагодувањата што треба да се направат соодветно, така што преквалификацијата ќе стане лост за вработливост. Ова може да ви изгледа малку изненадувачки, но јас често одговарам на идните