SharePoint е една од најразновидните платформи во екосистемот на Microsoft. Доколку сте заинтересирани за оваа технологија или ако работите во средина каде што може да се користи, овој краток курс е за вас.

Брзо го воведува SharePoint во пет чекори:

  1. што е SharePoint и како да се користи.
  2. различните верзии и некои од нивните карактеристики.
  3. како да користите SharePoint во зависност од верзијата што ја користите.

4.Најчестите карактеристики.

  1. најчестите употреби на SharePoint.

Главната цел на овој курс е да ги запознае способностите на SharePoint на луѓе и организации од сите големини кои не се запознаени со SharePoint или никогаш претходно не го користеле.

Можностите за користење се речиси бескрајни.

SharePoint е платформата на Microsoft за интранет, складирање документи, дигитални работни простори и соработка. Да не зборуваме за други малку познати, но широко користени апликации. Овие повеќекратни употреби можеби не им се јасни на некои корисници, па оттука и потребата за обука.

Која потреба ја задоволува софтверот SharePoint?

Најочигледниот одговор е желбата да се создаде складиште на документи достапни од интранет портал. SharePoint им овозможува на компаниите да складираат и управуваат со документи, датотеки и податоци онлајн. Така, правата за пристап до некои или сите податоци може да се дефинираат според профилот: вработен, менаџер, администратор итн.

READ  Политика за јавен транспорт? Политика за јавна мобилност?

Досега, опишавме само традиционален сервер за датотеки, но SharePoint е уникатен по тоа што корисниците можат да пристапат до овие ресурси преку корпоративно брендиран интранет портал. Ова е мал додаток, но многу важен со многу импликации:

— Дизајниран да биде поедноставен и помалку рестриктивен од серверот за датотеки со изглед од 80-тите. Исто така е многу помалку склон кон застареност со текот на времето бидејќи неговата форма може брзо да се прилагоди.

— Размислете да дозволите пристап до документи, датотеки и податоци од каде било.

— Можете да пребарувате и да пронајдете документи во лентата за пребарување.

— Документите може да се уредуваат во реално време од засегнатите страни директно од SharePoint.

SharePoint нуди многу предности за бизнисите

SharePoint нуди многу повеќе од функционалноста на традиционалниот систем за споделување датотеки. Можете исто така да дефинирате правила за валидација, вклучително и напредни методи за авторизација. Тоа ви овозможува да ги автоматизирате процесите и обезбедува алатки за имплементирање на нови структури за управување со податоци.

Така можете да изградите робусни и сигурни процеси и да избегнете проблеми со споделувањето датотеки. Тоа ви овозможува да избегнете различни пристапи и да ги интегрирате процесите на една платформа. Покрај тоа, датотеките стануваат подостапни и полесни за наоѓање во случај на промена на персоналот.

Со SharePoint, можете безбедно да складирате, организирате, споделувате и управувате со документите. Исто така, овозможува континуиран пристап до внатрешни и надворешни податоци

READ  Откријте анализа на податоци

Но, придобивките од SharePoint не застануваат тука.

Интеграција со друг софтвер на Microsoft

Дали вашата организација веќе има Office? Иако постојат и други платформи за управување со документи, SharePoint добро се интегрира со Office и другите алатки на Microsoft. Придобивките од SharePoint се тоа што ја прави работата полесна и попродуктивна.

Заеднички процеси на една платформа.

Со SharePoint, можете да креирате единствен, конзистентен модел за управување со информации низ вашата организација. Ова го избегнува губењето на документи и корисни информации и ја олеснува тимската работа. Ова заштедува време и ја зголемува продуктивноста. Ефикасноста и резултатите одат рака под рака.

Овозможува брзи промени во соработката со датотеки и документи.

SharePoint ја олеснува соработката помеѓу вработените и деловните клиенти. Секој каде било и во секое време може да соработува за далечинско работење и управување со документи. На пример, повеќе луѓе можат да работат на една датотека Excel во SharePoint.

И сето тоа во безбедно компјутерско опкружување. SharePoint ви овозможува да управувате со правата за пристап до папките на многу прецизен начин. Исто така, ви овозможува да управувате со работните текови и да давате информации за историјата на секоја датотека. Оваа функција е навистина вредна за следење на напредокот на одреден проект.

Пребарајте брз пристап до информации

Интегрираниот пребарувач значително го намалува времето потребно за наоѓање информации. Благодарение на оваа функција SharePoint, можете да пребарувате на страниците на платформата. Широко пребарување на сите датотеки и документи за да ги најдете сите информации што ви се потребни.

READ  Зголемување на додатокот за парцијална активност и заколнато сертифицирање: засегнати нови сектори на активност

Дополнително, пребарувачот ги таргетира само информациите што ви се достапни, што избегнува да ги пренасочите кон документи до кои немате пристап.

Прилагодени решенија

Предноста на SharePoint е тоа што е многу флексибилен и нуди многу релевантни алатки. Така, можете да ја прилагодите платформата на потребите на вашиот бизнис.

Зошто да користите SharePoint?

SharePoint им нуди на корисниците многу предности. Прво, може да ја зголеми деловната ефикасност. SharePoint е софтвер кој им овозможува на професионалците брз пристап до документите што им се потребни за нивната работа. SharePoint е единствен по тоа што може да го користи секој бизнис, без разлика на големината.

Сите карактеристики на софтверот се дизајнирани имајќи ја предвид соработката. Со флексибилен интранет, содржината може да се споделува и управува безбедно и ефикасно.

SharePoint може да работи и со други интранет работни текови. Има многу други карактеристики кои го прават многу лесен и удобен за користење. SharePoint ви овозможува да хостирате флексибилни и скалабилни информации на веб-базирана платформа што може да ја користат сите корисници.

Продолжете со читање на статијата на оригиналната страница →