Од различни причини, членовите на деловното работење можеби ќе треба соработувајте од далечина. На пример, може да има хонорарни членови или просториите може да бидат затворени по штрајк. За да можат вработените да можат да ја продолжат својата работа нормално и да комуницираат едни со други, употребата на алатка за комуникација како што е Slack е неопходна.

Што е Slack?

Slack е платформа преку Интернет дозволувајќи им соработка комуникација помеѓу членовите на компанијата. Се претставува како пофлексибилна алтернатива на внатрешното електронско испраќање на компанија. Иако не е совршен и може да се направат некои критики за тоа, таа привлекува сè повеќе компании.

Slack овозможува да се комуницираат информации во реално време, а тоа, на поедноставен начин во споредба со електронската пошта. Неговиот систем за пораки ви овозможува да испраќате и општи и приватни пораки. Исто така, нуди многу можности, како што е споделување на датотеки (текст, слика, видео, итн.) И видео или аудио комуникации.

За да го користите, едноставно најавете се на платформата и креирајте сметка. Потоа ќе имате пристап до бесплатната верзија на Slack која веќе нуди голем број функции. Потоа можете да испратите покана по е-пошта до членовите што сакате да ги додадете во вашата работна група.

Платформата има добро осмислен и ергономски дизајн. За да може да се работи оптимално, сепак, има неколку практични кратенки што треба да ги запомните, но тие не се многу комплицирани. Покрај тоа, можно е да се работи на Slack со компјутер, паметен телефон или таблет.

READ  Комплетен список на кратенки на тастатурата на Windows 10

Комуницирајте со Slack

Во секој работен простор создаден од компанија на платформата, можно е да се создадат специфични зони на размена наречени „ланци“. Темите можат да им бидат доделени за да можат да се групираат според активности во рамките на една компанија. Затоа е можно да се создаде синџир за сметководство, продажба и сл.

Исто така, можно е да се создаде синџир што ќе им овозможи на членовите да тргуваат, без разлика дали се професионални или не. За да нема нарушување, секој член ќе има пристап до канал што одговара на неговите активности. На пример, графички дизајнер може да има пристап до маркетингот или продажниот ланец во зависност од тоа како работи бизнисот.

Оние што сакаат да имаат пристап до канал, прво мора да имаат дозвола. Секој член на групата може да создаде и синџир за дискусии. Сепак, за да се спречи комуникацијата да се меша, можно е да се деактивира оваа одлика.

Различните канали за комуникација во Slack.

Комуникацијата може да се воспостави на 3 начина. Првиот е глобален метод кој овозможува да се испраќаат информации до сите присутни членови на компанијата. Втората е да испраќате пораки само до членови на одреден синџир. Третиот е испраќање приватни пораки, од еден член до друг.

За да испратите известувања, има неколку кратенки што треба да ги знаете. На пример, за да известите уникатна личност во ланец, мора да напишете @ проследено со името на лицето што го барате. За да ги известите сите членови на ланец, постои команда @ nom-de-la-chaine.

READ  Google активност, или како да знаете сè за вашите активности поврзани со Google и неговите различни услуги.

За да ги известите колегите за вашиот статус (недостапен, зафатен, итн.), Постои команда "/ статус". Присутни се и други позабавни команди, како разговор "/ giphy" кој ви овозможува да испратите муабет GIF. Исто така е можно да ги прилагодите вашите емоции или да создадете робот (Slackbot) што автоматски реагира под одредени услови.

Добрите и лошите страни на Slack

Slack нуди многу предности почнувајќи од намалување на бројот на е-пошта внатрешна компанија. Покрај тоа, разменетите пораки се архивираат и лесно ќе се најдат од лентата за пребарување. Неколку повеќе или помалку корисни опции се исто така присутни со примерот на #hashtag што ви овозможува лесно да пронајдете коментар.

Може да се отвори на паметен телефон, исто така ви дозволува работа од каде било. Покрај тоа, таа нуди можност за интегрирање на неколку алатки како што се Dropbox, Skype, GitHub ... Овие интеграции ви овозможуваат да добивате известувања од овие други платформи. Slack нуди API што овозможува секоја компанија да ги персонализира своите интеракции со платформата.

Во однос на безбедноста, платформата гарантира дека податоците на неговите корисници не се загрозени. Па таму криптира податоци за време на нивните трансфери и за време на нивното складирање. Системите за автентикација се напредни и го ограничуваат ризикот од хакерство што е можно повеќе. Затоа е платформа каде се почитува приватноста на комуникациите.

Сепак, иако се чини дека Слак има многу предности, можеби нема да им се допадне на сите. На пример, полесно е да бидете презаситени со пораки и известувања на платформата. Покрај тоа, тој беше дизајниран во дух поблизу до оној на младите почетни бизниси. Поради традиционалните компании нема да бидат целосно заведени од решенијата што ги нуди.

READ  Excel Совети Прв дел-допинг вашата продуктивност