Печатете пријателски, PDF и е-пошта

 

Краток преглед на:

Внесете лажен текст | 04 мин
Директна пошта дел1 | 30 мин
Директна пошта дел2 | 15 мин
Хиерархизација на хартии од вредност | 06 мин
Уредете ги стиловите | 05 мин
Автоматско резиме  | 09 мин
Резиме стилови | 03 мин
Прилагодено нумерирање на страниците | 05 мин
Интерактивно PDF со содржина 
| 02 мин

 

 

Како брзо да внесете лажен текст во Microsoft Word. Принципот непознат во овој софтвер за обработка на текст, имаме можност да ја вклучиме Лорем Ипсум на лет во нашите документи.

За ова, достапни ни се 2 можности:

  • на прв начин, внесете = лорема () на нашата страница. Забележете дека можете да наведете броеви во загради што одговараат на бројот на пасуси и бројот на посакуваните редови.
  • Втор начин да го направите ова, внесете = rand () на нашата страница. ранд од случајно. Овој пат добиваме случаен текст чиј јазик одговара на јазикот на софтверот.


Како да се спроведе постапката за создавање персонализирани букви?

Прв дел од серијата видеа посветени на директната пошта во Word.

Гледаме како да ги поврземе неговите тип на буква со база на податоци Ексел. Како да ја филтрирате и сортирате оваа база на податоци со цел да им пишувате само на одредени луѓе.

Потоа ги вметнуваме променливите (полињата) во рамките на нашиот Word документ.

Заедно го гледаме трнливиот случај на датуми за време на OLE DB конекција што Word ја прави стандардно. Треба да го смениме англо / саксонскиот формат во Европски формат. Но, исто така, работете на форматот на нумеричките елементи за да добиете паричен приказ.

Потоа можеме да го извршиме фузија да генерираме создавање на сите наши персонализирани букви.Ние ја објаснуваме постапката што треба да се спроведе со цел да се генерираат коверти и персонализирани етикети за време на спојувањето на поштата на Microsoft Word.

Дел XNUMX од видео сериите Директна пошта во Word.

READ  „Колективни транзиции“: пат за преквалификација за промена на работното место

Од празен документ, започнуваме спојување пошта, за да го создадеме вистинскиот формат на датотека.

Потоа ги вметнуваме полињата на вистинските места предвидени за оваа намена. Бидете внимателни кога креирате етикети, ние само ги правиме првите етикети на нашиот лист, а потоа ги ажурираме. Кодот „Следната регистрација“ ни овозможува да избереме број на етикети по регистрација што ги сакаме на листот.

Завршуваме со спојување со цел да генерираме онолку страници колку што имаше записи во нашата база на податоци во Excel.Како брзо да ги форматирате своите наслови во документ на Microsoft Word, за да можете подоцна да креирате табела со содржини.

Нумерирањето или приоритетот на главните точки на нашиот Word документ понекогаш може да претставува вистинска главоболка. Сепак, со користење на наслови модели веќе присутни во софтверот, можно е да се направи ова многу лесно.

Првиот чекор е да се избере стилот на нумерирање поврзан со стиловите на заглавието. Тогаш ќе мора да го информираме Word за различните наслови во нашиот документ (наслов 1, наслов 2).

Овој суштински чекор за сите добри извештаи, тези или дисертации е вовед во создавањето на автоматско резиме.Како да го смените форматирањето на стиловите во Microsoft Word.

Гледаме како брзо да ја форматираме нашата хиерархија. И како да го користите овој сет или овој сет на стилови во други документи.

За да можете да ги менувате стиловите, најбрзо е да направите модел директно во отворениот документ. За да го направите ова, избираме текст кој веќе има применет стил и правиме измени во форматирање на истиот. Потоа десен клик на името на стилот / ажурирањето за да одговара на изборот.

READ  Болест: дали може да се направи вишок на вработен кој не го пријавил прекинот на работата?

Откако сите стилови ќе бидат прилагодени на нашиот вкус или на графичката повелба на компанијата, можеме да го зачуваме множеството стилови. Во лентата за создавање, ги одмотуваме сите предложени модели и избираме „Зачувај како нов стил“.

Така, играта ќе може повторно да се вчита во кој било друг документ на Word.Како да генерирате автоматско резиме во Microsoft Word.

Откако видовме како да ги креирате насловите во претходните видеа, конечно се справивме со создавањето на нашата содржина.

Одиме до документот каде што го сакаме идното резиме, а потоа во лентата „Упатувања / Содржина / Прилагодена табела со содржини“, го наведуваме посакуваниот модел.

Кога резимето е вметнато во страницата, можеме да забележиме дека се создадени врски со хипертекст на нашите наслови за да се најде локацијата на текстот на нашите страници.

Внимание, ако некогаш направиме измена на насловот во нашата датотека, ќе биде потребно да го ажурираме резимето со „десен клик / ажурирање на полињата“, за да ги видиме нашите последни измени.Откако автоматски го создадовме резимето, заедно гледаме како да ги модифицираме стиловите на содржината.

Навистина, генерацијата на резимето му даде можност на Word да создаде нови однапред дефинирани стилови како што се TM1 или TM2, за содржината ниво 1.

Овие стилови се ажурираат автоматски по дифолт. што прави тоа, ние треба само да ги избереме вистинските пасуси и да извршиме локални измени во документот.

READ  Територијално распоредување на France Relance: адаптација на регионални вештини за договори за инвестиции

Овие модификации може да се зачуваат во наш стил, ако сакаме да ја користиме оваа шема во други датотеки.Ние извршуваме персонализирано нумерирање од страницата 3 на нашиот документ, поминувајќи ги првите страници.

Како да ги нумерирате страниците на Word документот без да ги нумерирате насловната страница или резимето.

  • За тоа, апсолутно ни е потребен прекин на делот помеѓу страницата што мора да започне со нашето нумерирање и претходната страница.
  • Потоа, ставајќи се себеси во подножјето на страницата што ги започнува нашите броеви, мора да го деактивирате копчето „поврзано со претходното“.
  • Во бројот на страницата, ние прво ќе избереме да ги форматираме броевите за да му кажеме да започне од 1.
  • И, тогаш можеме да го вметнеме бројот на дното на страницата со моделот што го сакаме.

 Како да генерирате интерактивно или обележано PDF од датотека Word што содржи автоматско резиме.

Сè се случува при зачувување на нашата датотека. Кога ќе изберете да изградите PDF-датотека, можете да отидете во опциите за зачувување за да го изберете полето: креирајте обележувачи од насловите на Word.

На крајот, добиваме PDF-датотека со можност за кликнување на копчето во форма на обележувач што го претставува резимето во форма на интерактивна врска.

 Продолжете да ја читате статијата на оригиналната страница