Детали за системот во 2022 година→

Во 2021 година беа преземени нови мерки во однос на проверката на куповната моќ, попозната како проверка на храната. Од септември минатата година оваа проверка на храна им се дава на семејствата кои имаат потреба.

Ваучерот за храна е помош обезбедена од државата семејства со социјални минимуми (околу 9 милиони луѓе) со цел да ја заштитат својата куповна моќ. Ова се главните мерки што ги презема Владата.

Што-што проверка на куповната моќ ? Колкав е неговиот износ? На кого се плаќа? Сето ова ви го објаснуваме во оваа статија.

Што е проверка на куповната моќ?

Повеќето скромни француски семејства (4 милиони семејства) се најдоа во тешкотии оваа година, и со добра причина, инфлацијата од 5,5% што ја имаше. За да им помогне, државата најави дека на овие семејства им исплаќа нова парична помош подобрување и зголемување на нивната куповна моќ, а тоа е проверката на храната.

Владата ја разгледуваше проверката на храната од 2021 година и добро го проучуваше овој проект пред да го спроведе. Сепак, проверката на храната нема да се вклопи во сметката за куповна моќ. Навистина, имаше гласање на кое државата одлучи да го даде овој чек во септември.

READ  Како функционира прекувремената работа

Ваучерот за храна е многу сличен на бонусот кој беше уплатен во мај 2020 година како и во ноември истата година. Сите корисници на проверката на куповната моќ ќе бидат слободни во нивните трошоци за храна.

Покрај проверката на храната, во наредните месеци би можело да се исплати и друга помош за да се олесни купувањето на органски, локални и свежи прехранбени производи. Ова е за да ги поттикне луѓето да ја подобрат својата исхрана.

Кои се луѓето засегнати од проверката на куповната моќ?

Проверката на храната е резервирано за:

  • приматели на RSA (Активен солидарен приход);
  • луѓе кои имаат корист од APL (Personalized Housing Assistance);
  • луѓе на AAH (Додаток за возрасни со посебни потреби);
  • студенти кои ја добиваат стипендијата Кроус;
  • ASPA луѓе (минимална старост);
  • учениците во несигурна ситуација.

За горенаведените лица кои имаат корист од друга помош во храна, ќе имаат корист само од проверката на храната само еднаш.

Колкав е износот на проверката на куповната моќ?

Износот на проверката на куповната моќ е 100 € по куќа. Дополнително, ќе се додадат 50 евра за секое издржувано дете. На пример, за пар со 3 деца, тие ќе добијат 100 евра за проверка на храната, а потоа 150 евра за нивните три деца.

Според она што го знаеме, проектот за ваучер за храна чинел околу 1 милијарда евра. Згора на тоа, ако забележиме внимателно, проверката на куповната моќ е пониска од премијата за Ковид кој е платен во 2020 година.

Како ќе се плати проверката на куповната моќ?

Ваучерот за храна се плаќа директно на засегнатите на нивните банкарски сметки, тие нема да мора да преземаат никакви активности за да имаат корист од тоа. Ќе се плаќа со едно движење. Минатиот септември, ЗПР беше одговорно за плаќање на проверката на храната на корисниците.

READ  Заработете пари онлајн без создавање формации: откријте ги тајните на успехот

Во однос на студентите кои добиваат помош од Кроус или од стипендистите, тоа е КРУСОТ кој се грижи да им го плати чекот за храна.

Каква храна можам да купам со проверка на куповната моќ?

Владата се состанува технички тешкотии ре :

  • списокот на засегнати производи (зеленчук, овошје, органски производи итн.);
  • места на купување (маркети, мали продавници, супермаркети итн.);
  • условите за распределба.

Се чини дека проверката на храната е инспирирана билети за јадење, но дека фаворизираните производи се издвојуваат од другите. Затоа, ова ги поттикнува домаќинствата со ниски приходи да консумираат повеќе здрави производи, особено овошје и зеленчук.

За да можат најсиромашните Французи да пристапат до најдобрата храна, се обидуваме да се интегрираме локална храна, кои се од растително и животинско потекло, но пред се непреработени. Ја земаме предвид и постојната спротивставеност помеѓу различните земјоделски сектори. Идеално, засегнатата храна треба да вклучува сè, од органско овошје и зеленчук до минимално обработена храна купена во продавница кои ги консумираме на дневна основа.