Овој курс ви нуди обука за веб-стандарди за податоци и семантички веб-стандарди. Тој ќе ве запознае со јазиците кои дозволуваат:

  • за претставување и објавување поврзани податоци на Интернет (RDF);
  • да ги испрашува и избира многу прецизно овие податоци од далечина и преку Интернет (SPARQL);
  • претставуваат речник и разум и изведуваат нови податоци за збогатување на објавените описи (RDFS, OWL, SKOS);
  • и конечно, да се исцрта и да се следи историјата на податоците (VOiD, DCAT, PROV-O, итн.).

Формат

Овој курс е поделен на 7 недели + 1 бонус недела целосно посветена на Дбпедија. Содржината е целосно достапна во режим самостојно темпо, т.е. отворен во долгорочен режим кој ви овозможува да напредувате со сопствено темпо. Сите секвенци од курсот ги прикажуваат концептите на курсот со разновидна мултимедијална содржина: видеа, квизови, текстови и дополнителни линкови + бројни демонстрации кои ја илустрираат примената на презентираните техники. На крајот од секоја недела се нудат вежби и вежби за продлабочување.

Продолжете да ја читате статијата на оригиналната страница

READ  Вовед во тргување со девизен курс за 1 час!