Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Кога станува збор за пишување, сигурно чувствувате прилично распространета вознемиреност. Но, денес не можете да не пишувате. Напротив, пишувањето е очигледно. Сепак, не е секогаш лесно да се напише прецизно она што сакате да го искажете. Да се ​​биде разбран без двосмисленост и да се изберат вистинските зборови, потребно е искуство.

За разлика од зборувањето, кое секојдневно ни доаѓа инстинктивно, пишувањето не е вроден процес. Пишувањето е сè уште тешко за многу луѓе, бидејќи обично сте сами со празна страница, единствената што го знае посакуваниот резултат. Пишувањето затоа е застрашувачко; страв поради недостаток на вештини за пишување. Имајќи ги предвид трагите што некој ги остава додека пишува, плашете се да оставите негативни траги, што може да биде опасност.

Да се ​​пишува е да се лежи гол пред очите на другите

Изразувајќи се преку пишување, «ние се изложуваме, ризикуваме да му дадеме на другиот несовршена слика за нас […]". Се појавуваат толку многу прашања на кои најчесто се обидуваме да одговориме: Дали пишувам правилно? Дали навистина го напишав она што имам намера да го изразам? Дали моите читатели ќе разберат што напишав?

Присутен и постојан страв за тоа како нашиот примател ќе го согледа нашето пишување. Дали тој јасно ќе ја добие нашата порака? Како ќе му суди и ќе му го посвети потребното внимание?

Начинот на кој пишувате останува еден од начините да научите малку повеќе за себе. И тоа се плаши од повеќето од оние кои се впуштаат во искуството на пишување. Поглед на другите за нашето производство. Всушност, тоа е првото нешто што ни пречи, со оглед на ова универзално страв да биде судено од другите, да се анализира или критикува. Колкумина од нас го цитираат синдромот „празна страница“ за да ги илустрираат бариерите што не спречуваат да најдеме идеи или инспирација? На крајот, оваа пречка главно се сведува на страв, страв од „лошо пишување“; одеднаш, овој страв од несвесно покажување на нашите несовршености пред читателите.

READ  Професионален мејл, избегнувајте познати формули!

Многумина се оние кои биле обележани со нивната училишна кариера. Од основно училиште до средно, сите учествувавме во есеи, композиции, есеи, есеи, објаснувања на текстови итн. Пишувањето отсекогаш било во срцето на нашето образование; нашите списи генерално ги читаа, коригираа и понекогаш се смееја од наставниците.

Заборавете на минатото да пишува добро

Како возрасни, честопати го чувствуваме овој страв од читање. Иако е потенцијално важно да нè натера да читаме, веројатно е тешко да се исправиме, коментираме, објавуваме, исмејуваме. Што ќе кажат луѓето за мене кога ќе ги прочитам моите списи? Која слика ќе им ја дадам на читателите? Исто така, ако читателот е мојот шеф, исто така, подобро би било да избегнам да се излагам и да дозволам тоа што сум. Вака пишувањето сè уште може да биде застрашувачко кога работите во компанија.

И покрај фактот дека пишувањето во бизнисот е страшно за многу луѓе, постојат решенија. Мораме „само“ да престанеме да пишуваме како што учиме на училиште. Да, ова е апсолутно контраинтуитивно, но точно. Пишувањето во деловна врска нема никаква врска со литературното пишување. Не мора да бидете талентирани. Прво, целосно разберете ги карактеристиките и предизвиците на професионалното пишување, методите и некои вештини, особено практиката. Треба само да го поминете овој процес и пишувањето повеќе нема да ве плаши.