За да го убеди соговорникот или јавноста за некоја идеја, секогаш е потребно да се помине преку вербалната комуникација, но исто така и гестурална комуникација. Вие нема да успеете ако немате силна убеденост за ангажирање на вашата публика. Ова е причината зошто треба да ја задржите својата сила на убедување како уметност, втора природа. Како да ја негувате својата моќ на убедување? Научете како да го направите тоа.

Што значи "убедливо"?

Според речниците, "да се убеди е да се води некој, поради причини или докази, да препознае нешто како вистинско или неопходно. ".
Мора да ги презентирате вашите идеи или аргументи поддржани со примери или докази. Уметноста на убедливо Навистина, тоа е многу важно во бизнисот и во деловниот живот, особено кога се преговара за договор меѓу две страни.

Зошто е тешко да се убеди?

Нема потреба да се грижите ако на секоја презентација на нов проект, вашите идеи секогаш се соочуваат со опозиција на некои колеги или вашиот претпоставен. Зошто? Бидејќи отпорот кон нови идеи е универзален психички механизам. Како и за трансплантација на органи, секогаш се појавуваат отфрлачки феномени. Затоа лекот против отфрлање е пропишано за да се спречи отфрлање на графтот од страна на телото.

За да се надмине овој феномен на одбивање, од суштинско значење е да се избегне грешката што ја прават многу луѓе: онаа да ги убедат другите со наметнување на нивните идеи од првата презентација. Навистина, едноставна презентација аргументирана со последиците и позитивните ефекти што може да ги генерира е доволна за прва презентација. Отсекогаш ќе има феномен на одбивање, но оваа фаза ќе се скрати најмногу за неколку недели.

Ако вашите идеи се релевантни, ќе биде тешко за оние кои се заинтересирани да не бидат импрегнирани. Тоа е резултат на потсвесното работење на вашиот соговорник што полесно ќе го прифати вашиот предлог по втората презентација. Владите го сфатија ова, бидејќи во овој контекст проектите им се соопштуваат на печатот пред да бидат реализирани. Тогаш населението ќе биде посклоно да ги прифати реформите.

Пет психолошки теории за техника на убедување

Како убедување, убедувањето има за цел да го прифати вашиот проект од страна на вашиот соговорник или публика. За разлика од манипулацијата која може да има неетички цели, убедувањето и убедувањето секогаш мора да бидат на страната на вистината. Еве некои психолошки теории за да се здобијат со сила на убедување или верување.

Хипотеза за засилување

 Зајакнување на вашите идеи е да се воведе било која врска што имате со вашиот соговорник или јавноста, без разлика дали е емоционална, културна, етичка ...

Теоријата на авторитет

Во принцип, оваа теорија се состои од обезбедување на целосни, релевантни и автентични информации за презентираниот предмет. Ова докажува дека сте добро подготвени вашата презентација и дека сте го совладале предметот и дека вашата експертиза е релевантна.

Теоријата на грундирање

Оваа теорија се состои во поврзување на вашата идеја со меморија што генерално ја живее јавноста. Можете лесно да го продадете млекото со евоцирање на детските појадок на вашите клиенти.

Стандард на реципроцитет

Тоа е истиот принцип како "да возврати", но во несвесното. Ако сакате вашата публика да биде внимателна кон вашата идеја или предлог, обрнете внимание на нивните пораки и потреби.

Принципот на недостиг

Докажано е дека поретко е нешто, толку попривлечно е. Сега треба да ја покажете својата корисност и способност да ги задоволите потребите или да ги решите проблемите на вашиот соговорник.

Техниката за ДА СЕ

Сега, кога подобро ќе разберете што е, тука е техника која лесно се поврзува со претходно презентираната хипотеза за засилување. ДА СЕ SET се состои од поставување серија прашања чии одговори логично ќе бидат "ДА". Ова сукцесија на одобренија го става вашиот соговорник или публика во позитивен дух. Ова се нарекува климатизација.
Овој принцип на условување вклучува да се каже некој "ДА" неколку пати, бидејќи веројатно ќе продолжи да одобрува се додека вашиот предлог е во согласност со прашањата што претходно сте ги поставиле.

Важноста на невербалната комуникација

Според експертите, кога ќе ги презентирате вашите проекти, без оглед колку се релевантни вашите идеи и кои аргументи ќе ги изнесете, доколку тие се изговараат на мрачен начин, ќе имате малку шанси да го убедите вашиот соговорник или публика. Поедноставно, контејнерот е важен како и содржината, бидејќи комуникацијата е околу 80-90% невербална. Ова вклучува поглед, јазик на тело, енергија, дишење, растојание, слушање, внимание и соработка. Затоа, имајте на ум дека сте убедливи само ако сте убедени во она што го зборувате.

Сепак, позитивниот јазик на говорот не значи дека е повеќе или помалку експресивен. Станува збор за ставање на вашите постапки во хармонија со вашите зборови. За да го постигнете ова, запрашајте се, каков емоции сакате од вашата публика. Сепак, важно е дека вашиот избор одговара на ситуацијата. На пример, можеби нема да бидете ентузијасти ако мора да објавите неколку отпуштања.

Пост-шоу

Ако моќта на убедување не е вродена за вас, следете ги овие неколку совети за да ја направите вашата презентација.

  • Планирајте белешки со подготвување на некои потсетници за да ви помогне да забележите
  • подгответе се внимателно за вашата презентација за да имате поголема доверба во себе,
  • бидете сигурни дека вашите цели се лесно достапни и не паѓаат во царството на утопија,
  • насмевка за време на вашата презентација, вашата публика ќе направи добро и ќе биде понаклонета да те слуша. Воз за него пред огледалото,

Без разлика дали сте на вашата прва, втора или безбројна презентација, не заборавајте да ги следите резултатите и еволуцијата на вашата моќ на убедување. Така, ќе бидете во можност да го усовршите вашето знаење и експертиза во областа за секогаш да ја подобрувате и лесно да ја убедите вашата публика, без оглед на проектот што го презентирате.