Кога се преселувате во Франција, отворањето банкарска сметка е најчесто неопходен чекор. Не е навистина можно да се живее без нив: од суштинско значење е да се примаат пари, да се повлекуваат или плати производи и услуги ... Еве неколку совети за отворање банкарска сметка во Франција и избирање банка.

Француска банка за странци

Без разлика дали се преселувате во Франција да студирате или работите, отворањето банкарска сметка е од суштинско значење. Чекорите може да одвојат време, но се многу корисни за оние кои сакаат да останат неколку месеци или години на француска територија.

Странците кои престојуваат во Франција исто така мора да отворат банкарска сметка. Многумина решаваат да се свртат кон странска банка поради пониските трошоци. Навистина, одржувањето на вашата сметка отворена во вашата земја може да биде скапа и бескорисна одлука.

Должината на престојот во Франција е одлучувачка за изборот на понудата и за банката. Странските жители нема да се преселат во истите банки или бенефиции ако планираат да останат повеќе или помалку од една година на француска територија.

Услови за отворање сметка во француска банка

Оние кои сакаат да отворат банкарска сметка како странски државјани ќе треба да достават официјален фото-проект. Затоа може да биде пасош. Може да се побараат и други документи кои го оправдуваат идентитетот на подносителот на барањето. Ова се случува особено кога вторите не можат или не мора физички да одат во агенција (на пример, онлајн банки). Лицето мора да биде на возраст и не смее да биде забрането.

Исто така, ќе се побара доказ (оправдување на адресата на живеење во Франција). Може да се очекуваат и одредени документи кои ја оправдуваат неговата финансиска состојба, како што е договорот за вработување или доказ за приходот. Француските банки ретко одобруваат пречекорување сметки на овие банкарски сметки.

Отворете банкарска сметка повеќе од една година

Банките денес можат да бидат традиционални и затоа физички или целосно дигитализирани, како што е случај со банките онлајн. Нивните понуди се различни и мора секогаш да се споредат.

Традиционални француски банки

За странски државјани, најлесен начин е обично да се побара совет од традиционалната француска банка, особено ако тој не ги исполнува критериумите се очекува од страна на онлајн банки. Луѓето кои сакаат да отворат банкарска сметка мора да живеат во Франција, а не само да бидат таму за туризам.

Големите банки што работат во Франција, Сосиете женерал, БНП Парибас, Кредит Агрикол, кредитни Mutuel или ХСБЦ се сите банки кои може да се бара од страна на странски државјани. Едноставниот факт дека ќе оди директно во агенцијата со лична карта, како и доказ за идентитет и приход може да биде доволен за отворање банкарска сметка.

Банки онлајн

Што треба да знаете за онлајн банките е тоа што тие најчесто бараат од претплатникот да има банкарска сметка од француска банка. Ова им овозможува да го потврдат идентитетот на сопственикот и да се заштитат од измама. Секој човек кој сака да отвори банкарска сметка во Франција мора веќе да е физички во француска банка. Ако клиентот нема сметка, тој прво мора да се обрати во физичка француска банка за да го отвори првиот. Тој тогаш ќе може слободно да аплицира за онлајн банка за да ја промени.

Странците кои престојуваат во Франција за да работат или да продолжат со нивните студии ќе можат да се свртат кон француските банки онлајн. Тие се идеални за странските државјани бидејќи се најевтини. Повеќето од нив нудат бесплатни понуди и прифаќаат клиенти од сите националности се додека тие можат да го оправдаат своето домицилирање во Франција.

Он-лајн банките обично имаат неколку услови, иако некои се понапорни од другите. Најчесто, претплатникот мора да биде полнолетна, да престојува во Франција и да ги има потребните придружни документи (идентитет, живеалиште и приход). Овие мрежни банки се: Fortuneo, ING Direct, Monabanq, BforBank, Hello Bank, Axa Banque, Boursorama

Отворете банкарска сметка помалку од една година

Оваа ситуација најчесто се однесува на студенти и студенти на Еразмо кои доаѓаат во Франција само неколку месеци. Затоа, овие странски државјани бараат француска банка да отвори сметка и да ги зачува банкарските трошоци (избегнувајќи транзициски провизии од странски земји). Всушност, за овие ученици, такси за плаќање и повлекувања се толку големи што тие треба да се отвори сметка во банка со седиште во Франција.

Онлајн банките не нудат решение прилагодено на овие државјани. Традиционалните банки остануваат најдобри решенија за отворање банкарска сметка кога должината на престојот е помала од една година.

Отворете банкарска сметка во Франција додека живеете во странство

Странците кои не живеат во Франција можеби ќе треба да извадат банкарска сметка во Франција. Онлајн банките не нудат ваква понуда. Многу традиционални француски банки, исто така, одбиваат да ги отворат овие сметки. Неколку решенија остануваат.

Првиот е да се свртиме кон традиционална банка за странци. Некои прифаќаат клиенти кои не живеат во Франција. Он-лајн, само еден го дозволува тоа и тоа е HSBC. Тие исто така можат да одат во експозитура и да контактираат со Соете éенерал или БНП Парибас. Исто така, може да се пристапи до Каза d'рпар и Креди Мутуел.

Конечно, последното решение е достапно за странските жители: тоа е банка N26. Тоа е германска банка која се протега на повеќе земји. За да се претплатите, мора да живеете во една од следниве земји: Франција, Германија, Ирска, Австрија, Шпанија, Италија, Белгија, Португалија, Финска, Холандија, Летонија, Луксембург, Литванија, Словенија, Словачка, Естонија и Грција . Доколку станува збор за германска РИБ, ефективниот закон за банкарска дискриминација во Европа ги обврзува француските институции да го прифатат. Оваа алтернатива може да се покаже интересна во многу ситуации.

да се заклучи

Отворањето банкарска сметка во Франција може да изгледа комплицирано. Сепак, оваа практика има тенденција да се поедностави со текот на годините, особено за странци. Француските банки се должни да ги знаат своите клиенти. Тие се обидуваат да им дадат едноставни решенија за отворање на нивната странска сметка.