Ако Word е референтниот процесор на зборови, сепак има бесплатни алтернативи и сите се ефективни како практични.

Откријте го нашиот избор на целосно слободен софтвер посветен на обработка на текст.

Отворена канцеларија, најдобриот слободен процесор на зборови:

Овој софтвер е најпопуларен после Збор и со добра причина е слична на оваа со комплетен канцелариски пакет.
Со отворена канцеларија е можно да се креираат, увоз и модифицираат документи уредени под MS Office (Word, Ексел или Powerpoint).
Вие можете слободно да ги зачувате во оригинален формат или во формат на OpenOffice.
Овој софтвер е многу интуитивен и затоа лесен за употреба.
Исто така, ќе ви овозможи, како Word, да одите понатаму со креирање табеларни пресметки или графики.

Документи на Google, текстуален процесор преку интернет:

Google Docs е малку поинаков од другиот софтвер за третман, бидејќи не бара инсталација.
Тоа е бесплатна услуга понудена од Google со која можете да креирате, уредувате и споделувате сите видови документи, текстови, цртежи, презентации, табеларни пресметки.
Придобивките за користење на Google Docs се многу за да започне со способност за пристап до неговите документи насекаде, но исто така и за споделување и работа со други и, конечно, за уредување и прегледување на паметен телефон или таблет.

READ  Стани проглас за пребарување на Google

WPS Office, лесен, но сеопфатен процесор на текст:

Овој третман софтвер достапен бесплатно да се жали на повеќето страстни бранители на Word.
Интерфејсот е речиси идентичен со MS Office со еквивалентна основна функционалност.
Покрај текстот, табелите и презентациите, можете да креирате.
Во врска со компатибилноста, нема грижи на оваа страна, бидејќи WPS Office ги прифаќа сите Microsoft Office формати.

LibreOffice, бесплатен канцелариски пакет:

Обработка на текст, табеларна пресметка или презентација, исто така е можно да се постигне сето ова со софтверот за обработка на текст LibreOffice.
Тој е еден од најдобрите софтвери за текст со неговата едноставност за користење и компатибилност со сите формати.
Со други зборови, ги зема главните принципи на OpenOffice, но со соодветен интерфејс.
Затоа е софтвер совршено прилагоден за лична и професионална употреба.

Zoho Writer, малиот брат на Google Docs:

Овој процесор на текст исто така е достапен на интернет, само креирајте сметка.
Тоа е идеална алатка за заедничка работа бидејќи ви овозможува да споделувате документи на сосема безбеден начин.
Конечно, offline режимот ви овозможува да креирате текст кој ќе го зачувате кога ќе се поврзете на интернет.