До крајот на овој курс, ќе можете да:

 • Обезбедете непосредна, соодветна и трајна заштита за себе, жртвата и другите луѓе од околните опасности.
 • Обезбедете пренесување на предупредувањето до најсоодветната услуга.
 • Предупредување или причина да бидете предупредени со пренесување на потребните информации
 • Знајте ги активностите за прва помош што треба да ги преземете пред лице:
  • жртва на опструкција на дишните патишта;
  • жртва на обилно крварење;
  • несвесно дишење;
  • во срцев удар;
  • жртва на малаксаност;
  • жртва на траума.

Секој од нас може да се соочи со личност во опасност.

MOOC „спаси“ (учење да спасувате живот на сите возрасти) има за цел да ви обезбеди јасни и прецизни информации за главните активности што треба да ги преземете и главните гестови за прва помош.

Ако ги следите овие информации на интернет и ги потврдите тестовите, ќе добиете сертификат за следење на MOOC кој ќе ви овозможи, доколку сакате, лично да следите „гестициски“ додаток за да добиете диплома (на пример, PSC1: Превенција и Граѓанско олеснување на ниво 1).

Можете сите научи да спасува животи : пријавете се!

Продолжете со читање на статијата на оригиналната страница →