Доцна во канцеларија? Оваа е-пошта ќе ги замолчи прекорите

Заглавени во утрински сообраќаен метеж? Дали вашиот автобус или метро се расипува постојано? Не дозволувајте овие икање при транспортот да ви го уништат денот на работа. Мал мејл напишан внимателно и испратен навреме ќе го смири вашиот менаџер. И на тој начин ќе ве заштити од непријатни прекори еднаш во канцеларија.

Совршен шаблон за копирање и залепување


Тема: Денеска доцнење поради проблем со јавниот превоз

Здраво [Име],

За жал, морам да ве известам за моето доцнење утрово. Навистина, сериозен инцидент на линијата на метрото што секојдневно ја користам го прекина сообраќајот неколку минути. И покрај моето предвремено заминување од дома, еднаш бев присилно имобилизиран на транспорт.

Оваа ситуација останува целосно надвор од моја контрола. Се обврзувам да ги преземам неопходните мерки за да не се повторат вакви непријатности во иднина. Отсега ќе бидам највнимателен во однос на можните опасности кои би можеле да ми го нарушат патувањето.

Однапред ви благодарам за разбирањето.

Cordialement,

[Вашето име]

[Потпис на е-пошта]

Љубезен тон усвоен уште од првите зборови

Учтивите изрази како „за жал морам да ве известам“ или „бидете уверен“ веднаш поставуваат соодветен и почитуван тон кон менаџерот. Дополнително, јасно ја нагласуваме неговата неодговорност за ова назадување пред да ветиме дека ситуацијата нема да се повтори.

Јасно објаснување на фактите

Централното објаснување дава одредени конкретни детали за инцидентот за да го оправда ова доцнење поврзано со јавниот превоз. Но и мејлот не се губи во непотребни дигресии за одговорниот. Штом суштинските се едноставно наведени, можеме да заклучиме за смирувачка белешка за иднината.

Благодарение на оваа префинета, но доволно детална формулација, вашиот менаџер ќе може само да ги разбере вистинските тешкотии на кои се соочи тој ден. Ќе биде нагласена и вашата желба за точност. И пред сè, и покрај ова назадување, ќе можете да го усвоите очекуваниот професионализам во вашата комуникација.