Во овој бесплатен курс ќе научите:

 • Како да креирате стожерни табели од базата на податоци.
 • Како да се проценат и анализираат базите на податоци.
 • Како да се прикажат податоци, вклучувајќи збирки, просеци и суми.
 • Како да се претстават податоците како процент.
 • Како да ги ажурирате податоците.
 • Ова видео користи едноставен, јасен јазик што секој може да го разбере.

Што е стожерна табела во Excel?

Стожерната табела е Excel (или друга табела) алатка која се користи за анализа на збир на податоци (изворни податоци).

Овие табели содржат податоци кои можат брзо и лесно да се групираат, споредат и комбинираат.

Префиксот „динамичен“ значи дека целата табела автоматски се ажурира кога се менува базата на податоци, така што таа е секогаш ажурирана.

Секоја колона на базата на податоци е дел од стожерна табела, а формулата (математичка пресметка) во стожерната табела може да се примени на комбинираните колони.

Со други зборови, стожерната табела е збирна табела во базата на податоци што е полесна и побрза за читање и интерпретација благодарение на формулите.

За што се користат стожерните табели?

Стожерните табели често се користат за креирање извештаи. Главната предност на стожерните табели е тоа што тие заштедуваат многу време. Ова значи дека не треба да креирате сложени формули или да криете редови и колони во базата на податоци. Со оваа алатка, можете да креирате табела со само неколку кликања.

READ  Моето село, мојот град во транзиции

Така, големите бази на податоци се полесни за разбирање и употреба.

Со стожерните табели, можете лесно да креирате и анализирате табели и да ги следите трендовите со менување на периодот во базата на податоци (на пример, ако анализирате продажба на облека во продавница, можете со еден клик да видите кој период е најдобар).

Вистинската цел на користењето на стожерните табели е да се носат одлуки што е можно побрзо. Ваша задача е да креирате добро дизајнирана табела и формули кои ги задоволуваат вашите потреби.

Стожерни табели за мали и средни бизниси: за што се добри?

TCDs често се користат во овој тип на мали структури за следните цели:

 • Креирајте графикони и табли за прогнози.
 • Следете и анализирајте деловни или податоци поврзани со продажбата.
 • Следете го времето и работата на вработените.
 • Следете и анализирајте го готовинскиот тек.
 • Управувајте со нивоата на залихи.
 • Анализирајте големи количини на тешко разбирливи податоци.

 

Продолжете со читање на статијата на оригиналната страница →