Теоријата за управување со промени се занимава со преминот од една во друга ситуација. Денес, промената е трајна. Во новиот деловен свет, на организационите лидери им се потребни флексибилни стратегии за да одговорат на промените и да се фокусираат на вистинските приоритети. Кои се основните вредности на компанијата? Како можете да ги прилагодите вашите процеси? Како управувате со ризиците? Како менаџерите треба да комуницираат со другите членови на организацијата? Со оваа бесплатна видео обука, научете како да го трансформирате вашиот бизнис со агилни стратегии.

Вовед во агилна методологија

Клучот за да се натераат тимовите да го усвојат пристапот на Scrum е да се поттикнат засегнатите страни да размислуваат агилно. Имплементацијата на агилни методологии треба да го промени, во принцип, начинот на кој тимовите работат и се управуваат.

Затоа, не мора да ги менувате сите начини на вршење на работите во исто време. Идеално, Scrum треба да се имплементира во блокови. Придобивките од постојаното подобрување брзо ќе станат очигледни и ќе ги убедат дури и оние кои се уште се скептични. Структурата на заостанати производи ќе ви помогне да се фокусирате на различните барања и задачи. Останатите градежни блокови (дневни состаноци, спринтови……) ќе дојдат подоцна. Бројот на нови елементи зависи од флексибилноста на тимот.

READ  Основите на општественото дејствување

Доколку членовите на тимот се доволно мотивирани, целата методологија може да се имплементира уште од првиот спринт. Многу кратки спринтови овозможуваат непречено воведување на сите алатки додека не се постигне агилно размислување. Откако ќе го совладате овој пристап, можете да се вратите на традиционалните спринтови од 2-4 недели.

 Како да се надминат пречките и предрасудите за да се постигнат високи резултати со Agile?

Започнете со метод без да се расфрлате

Многу компании започнуваат со усвојување на методологија. Пример за ова е имплементацијата на методологијата Scrum. По неколку спринтови, често има подобрување во перформансите. Сепак, веројатно е дека очекувањата нема да се остварат. Природната реакција на овие лоши резултати е разочарување и губење на интерес за методологијата. Ова е природна реакција, но не постигнувањето на очекуваните резултати е исто така еден од најважните аспекти на агилниот пристап. Важно е да се следат и разберат овие промени за подобро да се разбере примената на овој пристап во компаниите.

Немојте да мислите дека сè мора да почива на Агилниот тренер

Кога се префрлате на агилно управување, често се прават промени околу една личност.Агилниот тренер. Тимот може да се потпре на своето знаење и вештини за да ги спроведе потребните промени. Сепак, ваквиот начин на постапување е во спротивност со агилниот пристап.

Агилните тренери треба да бидат агилни лидери, а не лидери во традиционална смисла. Затоа, особено внимание треба да се посвети на комуникацијата и споделувањето знаење.

READ  Зошто да ја прифатите апликацијата Too Good To Go?

Воспоставете најдобри практики за агилност.

Лесно е да не успеете кога користите агилен пристап. Тешко е да се одолее на вообичаените заблуди за агилноста.Еве три работи што треба да ги имате на ум за да се вратите на вистинскиот пат.

Прилагодете го начинот на кој работите на начинот на кој водите бизнис.

Вашиот бизнис е единствен. Луѓето, организацијата, инфраструктурата и многу други аспекти се единствени. Таа има своја личност, која мора да се одрази во инсталирањето на агилни методи. Секогаш е добро да се земе предвид искуството на другите, но мора да најдете своја организација. Како ќе се развива визуелниот менаџмент? Како да ги организирате вашите спринтови? Како да се организираат анкети на клиенти и собирање коментари од корисниците? Сите овие елементи ќе треба да се земат предвид за да се организира агилен тим.

Обидете се да ги отстраните бариерите и да создадете еднакви можности за промени.

Агилното е колективна промена. Секој мора да знае што треба да се направи и да го направи тоа заедно. Вредноста на секој развоен проект за производот, тимот и клиентите Потребата да се информираат и да се вклучат различни луѓе на структуриран начин. Која е улогата на проект менаџер во овој контекст? Тие се како атлетски тренери. Тие и помагаат на организацијата да се фокусира на своите цели и да изгради односи со другите луѓе во бизнисот. Тие гарантираат дека сите придонесуваат, а не само високите директори.

Што е потребно за да се создаде таков тим? Само развијте добри комуникациски вештини и работете на себе. Треба само да го вложите вашето време и да ги одржите вашите напори.

READ  Дали имам право да им наметнувам временски слотови на вработените на дневен пакет?

Не одложувајте, но и не брзајте

Брзањето не е опција, ви треба време за да го развиете ширењето на агилното функционирање. Колку повторувања се потребни за да се постигне оптимална маневрирање? Невозможно е да се одговори на ова прашање. Иако е важно да се измери бројот на повторувања и, пред сè, перформансите на тимот при секое повторување, нема оптимална агилност. Секое повторување носи нови идеи и можности за подобрување, но овој концепт на континуирано подобрување е постојан. Како да се одржи мотивацијата и мобилизацијата? Ако првите два поени се одработени добро, се друго се случува само по себе. Спроведувањето на агилна стратегија е заедничка тимска одговорност и секој член на тимот е одговорен за подобрување.

Со други зборови, агилните решенија првенствено се водени од желбата на тимот да се подобри.

На крајот

Може да биде многу тешко за едно лице да спроведе едноставни промени. Кога постои заедничка визија, тоа е само прашање на време и посветеност. Клучот за успехот не е да се плашиш од неуспех, туку да го прифатиш, да учиш од него и да го користиш за да растеш. Кога новите иницијативи почнуваат да даваат плод, тие треба да бидат добредојдени и славени за да се избегне враќање на старата култура. Со текот на времето, агилноста станува дел од визијата на компанијата, се стекнуваат нови вештини и вредности.

Продолжете со читање на статијата на оригиналната страница →