Кога сте среќни, изразувањето на радоста и среќата што ја чувствувате длабоко во себе е очигледна работа. Плус, лесно е да се стигне таму. Ова не е случај кога сме преплавени со негативни емоции како што се страв, лутина или дури и тага. Откријте го вистинското решение!

Изразувајте се или затворете се?

Кога станува збор за позитивна емоција како радост, честопати сакаме да ја споделиме. Покрај тоа, тој автоматски се манифестира преку очите и лицето. Тоа, рече, мора да се изрази на разумен начин. Навистина, мораме да дејствуваме со воздржаност. Викањето или правењето смешни гестови пред колегите или странци е лоша идеја.

Кога станува збор занегативни емоции, задачата е многу потешка. Од една страна, да се изрази тоа е да се ослободиш себе, тоа носи неверојатна благосостојба. Но, од друга страна, често пати е речено дека тивката е најдобра опција кога некој е преоптоварен од непријатни емоции.

Навистина, кога зборуваме со гнев, доаѓаме да кажеме работи за кои можеме да се жалиме подоцна. Слично на тоа, кога сме во болка или кога се чувствуваме страв, имаме тенденција да реагираме претерано и неразумно.

Дали тогаш треба да ги потиснеме неговите чувства и да се затвориме? Не! Ова може да предизвика само дополнителен стрес. Од друга страна, мора да дејствувате интелигентно обидувајќи се да го откриете она што го чувствувате на конструктивен начин. Кои се упатствата за употреба?

READ  Развијте ги своите вештини за да го спроведете вашиот професионален проект

Да се ​​направи чекор назад е од суштинско значење!

Без прашање, пред да кажете нешто, првото нешто што треба да направите е да го идентификувате она што навистина го чувствувате во твоето срце. Ова се нарекува преземање чекор назад. Овој чекор е капитал. Тоа може да ве спречи да реагирате во брзање и да правите грешки.

На пример, вашиот надзорник те обвинува за квалитетот на вашата работа. Борбата веднаш може да ги влоши работите. Навистина, можете да направите навредливи и жали забелешки или да направите несоодветен гест.

Тоа е со преземање чекор назад, за подобро да ја разбереме ситуацијата и да ги идентификуваме неговите емоции. Ние, исто така, мора да се обидеме да ги контролираме ако е потребно. Со донесувањето на оваа стратегија, ќе го одредите најдобриот начин да реагирате.

Во исто време, треба да изберете дали сакате или не да го споделите она што го чувствувате. Внимание! Не доаѓа предвид лесно да се донесе одлука. Ако некој реши да ги открие своите емоции, мора да се запраша за причините и за последиците.

Со други зборови, важно е да се утврди зошто на таков и таков чин. Покрај тоа, понекогаш е неопходно да се остане дискретно за целта што некој сака да ја постигне со делење на емоции, особено.

Најдете го вистинскиот јазик

Начинот на кој се изразувате може да влијае врз однесувањето на вашиот соговорник. Затоа е неопходно да се избере еден јазик и да се размислува за она што ќе се каже. Првото правило за почитување е да се изрази проблемот на објективен начин. Секогаш фокусирајте се на фактите.

READ  Како да бидете брилијантни во сите ситуации?

Така, потребно е да се воздржиме од донесување пресуди, претпоставки или толкувања. За да бидеме појасни, мора да ги потсетиме фактите какви што се. На пример, закажавте состанок со вашиот колеџ во 8 часот наутро. Тој доцни. Кога ќе пристигне, не треба да обвинувате работи од типот „Дали намерно пристигнувате доцна?“ "

Подобро е да се каже: „закажавме состанок во 8 часот наутро; 8:30 часот, ве чекам половина час “. Ова се нарекува изразување со јасност и објективност.

Изразувајте ги своите чувства со доверба

Секако, забрането е да се прават пресуди. Но, тоа не значи дека треба да го криеме она што го чувствуваме. Без разлика дали е разочарување или лутина, важно е да му дозволите на вашиот повикувач да знае. Ова му овозможува да го измери обемот на своите постапки и да се позиционира.

Знајте дека можете да ги изразат своите чувства преку гестови или интонација. Невербалниот јазик често е полесно да се разбере од зборовите. На пример, невозможно е да се знае дали некој зборува со хумор или сериозност ако не го наведе тоа преку неговите ставови или интонација.

Тоа, рече, пред да започне, прво мора да се препознаат неговите знаци на телесни емоции и предизвикувачи. Ова е начинот на кој ги управуваме и подобро управуваме со нив. Покрај тоа, од суштинско значење е да се бркаат лошите мисли кои ќе генерираат стрес. Мора да останеме реални.

Унапредување на решение

Изразувањето на емоции на конструктивни начини исто така знае како да предложи решение. Навистина, тоа не е доволно да се прават прекори. Идеално е да се стави крај на размена со позитивна белешка.

READ  Подгответе го вашето барање за покачување

Така, кога вашиот соговорник ќе стане свесен за вашите чувства, мора да го искажете посакуваното дејствие. Покрај тоа, мора да се додадат дополнителни детали и услови во врска со неговата реализација.

Во сите околности, мора да користите точни термини. Фрлање закани или забележувам забелешки е лоша идеја. Ова може да доведе до лоша атмосфера. Но, целта не е да се создаде конфликт со вашиот соговорник, туку да се објасниш себеси за промена на работите.

Добрата подготовка е неопходна!

Очигледно, да се изрази себеси на конструктивен начин, мора да биде подготвен да се соочи со својот соговорник, па оттука и потребата да се направи чекор назад. Мораме да си дадеме време да научиме како да ги изразиме емоциите со трезвеност. Покрај тоа, исто така мора да се подготвите да ги поздравувате емоциите на вашиот соговорник. На тој начин можеме да комуницираме на интелигентен начин.

Сето ова бара личен развој. Треба да се научи да се знае неговите реакции на таква и таква ситуација и неговите емотивни гестови. Така е можно да се контролираат.

Накратко, изразувањето на емоциите на конструктивни начини е тешка задача која бара вистинска работа врз себе. Треба да се направи чекор назад, да научат да ги контролираат емоциите и емоционалните гестови. Исто така мора да ги изберете вашите зборови и да знаете како да зборувате со доверба.

Конечно, не смееме да бидеме задоволни да критикуваме. Исто така е неопходно да се претстави решение.