Ако сакате да креирате документи за печатење или е-објавување, посетете го овој видео курс за InDesign 2021, популарниот софтвер за објавување документи на Adobe. По воведот во основните принципи, параметри и интерфејс, Пјер Руиз разговара за увоз и додавање текст, управување со фонтови, додавање објекти, блокови, параграфи и слики, како и за работата на боите. Ќе научите како да работите со долги датотеки и како да ја завршите и извезете вашата работа. Курсот завршува со преглед на десктоп објавување. Овој курс е делумно покриен со InDesign 2020, кој е ажуриран на верзијата од 2021 година.

Што е програмата InDesign?

InDesign, првпат наречен PageMaker во 1999 година, беше развиен од Aldus во 1985 година.

Ви овозможува да креирате документи наменети за печатење на хартија (софтверот ги зема предвид карактеристиките на сите печатачи) и документи наменети за дигитално читање.

Софтверот првично беше дизајниран за постери, беџови, списанија, брошури, весници, па дури и книги. Денес, сите овие формати можат креативно да се дизајнираат и развиваат со само неколку кликнувања на глувчето.

За што може да се користи софтверот?

InDesign првенствено се користи за креирање страници како оние во каталози, списанија, брошури и флаери. Исто така, често се користи со датотеки креирани во Photoshop или Illustrator. Повеќе не треба да се потпирате на вашите чувства за да форматирате текст и слики. InDesign се грижи за тоа наместо вас, осигурувајќи се дека вашиот документ е правилно порамнет и изгледа професионален. Распоредот е исто така важен за секој проект за печатење. Кривите и дебелината на линијата треба да се прилагодат за да се задоволат барањата на печатачот пред секоја работа за печатење.

InDesign е многу корисен ако сакате да креирате специјализирани документи.

На пример, ако работите во маркетинг, комуникации или човечки ресурси и треба да креирате промотивни материјали или брошури, или ако вашиот бизнис сака да објави книга, списание или весник, InDesign може да биде за вас многу корисен. Овој софтвер е моќен сојузник во овој тип на проекти.

Може да го користат и менаџерите, одделенијата за финансии и сметководство за објавување на годишните извештаи на нивните компании.

Се разбира, ако сте графички дизајнер, InDesign е една од програмите за дизајн.

Можете да правите графички дизајн во Photoshop, но InDesign овозможува милиметарска прецизност, како што се сечење, сечење и центрирање, а сето тоа многу ќе му помогне на вашиот печатач.

Што е ДТП и за што се користи?

Терминот DTP (десктоп објавување) доаѓа од развојот на софтвер кој комбинира и управува со текст и слики за да создаде дигитални датотеки за печатење или гледање онлајн.

Пред појавата на софтверот за десктоп издаваштво, графичките дизајнери, печатачите и специјалистите за предпечатење ја извршуваа својата издавачка работа рачно. Има многу бесплатни и платени програми за сите нивоа и буџети.

Во 1980-тите и 1990-тите, ДТП се користеше речиси исклучиво за печатени публикации. Денес, тој оди подалеку од печатените публикации и помага да се создаде содржина за блогови, веб-локации, е-книги, паметни телефони и таблети. Софтверот за дизајн и објавување ви помага да креирате висококвалитетни брошури, постери, реклами, технички цртежи и други визуелни слики. Тие им помагаат на компаниите да ја изразат својата креативност преку создавање документи и содржини за поддршка на нивниот бизнис, маркетинг стратегии и комуникациски кампањи, вклучително и на социјалните медиуми.

 

Продолжете со читање на статијата на оригиналната страница →