Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Во вашиот професионален живот често ќе треба да напишете a пошта на спорот. Ова може да се однесува на колега, партнер или добавувач. Без оглед на вашиот мотив, мора да земете предвид одредени барања кои треба сериозно да ги сфатат вашите соговорници. Затоа, совладувањето на пишувањето на овој тип на пораки е императив. Еве како да ја поправите вашата е-пошта за протест.

Фокусирајте се на фактите

Кога ја пишувате е-поштата за протести, важно е да бидете ригорозни во однос на фактите. Со други зборови, елементите мора да бидат поставени на фактички начин за читателот да може брзо да го сфати контекстот.

Затоа, избегнувајте детали и непотребни реченици и наместо тоа наведете суштински работи како што се факти и датуми. Навистина со овие елементи примачот ќе може да ја разбере целта на вашата е-пошта. Мора да дадете јасни, прецизни и датирани информации.

Наведете го контекстот потоа предметот на е-поштата

Одете директно на точката кога пишувате е-пошта за протест. Не ви требаат формулации како „Ти ја пишувам оваа е-пошта“, бидејќи тоа се очигледни работи што не треба да се нагласуваат.

Откако јасно ги презентиравте фактите што ја поттикнаа вашата жалба и без да го заборавите датумот. Тоа може да биде состанок, семинар, размена на е-пошта, известување, набавка на опрема, сметка од фактура итн.

Продолжете, наведувајќи ги вашите очекувања што е можно поексплицитно.

Идејата е дека примачот може брзо да ја разбере целта на вашата е-пошта и што сакате од неа.

READ  Подгответе порака за автоматско отсуство за празници

Фокусирајте се на трезвеноста во вашиот говор

Пишувањето протестна е-пошта бара трезен и концизен стил. Бидејќи ова е посебна ситуација, треба да се фокусирате на фактите и вашите очекувања. За да го направите ова, користете кратки реченици кои ја сумираат суштината на вашиот предизвик и кои се напишани на секојдневен, љубезен јазик.

Исто така, не заборавајте да користите учтива фраза што е соодветна за приликата. „Со почит“ и „поздрав“ треба да се избегнуваат при овој вид размена.

Останете професионални

Бидете сигурни да останете професионални кога пишувате е-пошта за протести, дури и ако сте крајно несреќни. Мора да дадете се од себе за да се задржите себеси бидејќи емоциите навистина не припаѓаат во професионалното пишување.

Затоа, избегнувајте да употребувате зборови кои на еден или друг начин можат да ги истакнуваат вашите чувства. Важно е вашата е-пошта да остане фактичка.

Прикачи докази

Конечно, за да успеете во е-пошта за протести, од суштинско значење е да прикачите докази на вашите аргументи. Навистина мора да му покажете на примачот дека сте во право да оспорите. Затоа, прикачете го секој документ што можете да го користите како доказ и наведете го во е-поштата.