Ако одите во Франција за подолг или пократок период, тоа е безбедно залог што ќе треба да се преместите. Франција нуди различни можности за транспорт на своите граѓани, жители и туристи. Еве една мала точка за јавен превоз и личен транспорт во Франција.

Јавен превоз во Франција

Франција е опремена со неколку транспортни мрежи од различни видови: аеродроми, железнички станици, места за изнајмување автомобили, метрополи ... Некои се регионални, некои се национални, а некои се меѓународни.

Возови

Француската железничка мрежа е прилично густа и генерално многу централизирана. Тоа е многу едноставно средство за транспорт и многу погодно за позајмување. Секој главен француски град нуди железничка мрежа на своите предградија. Така, секој жител може да оди на работа или во разни точки на интерес на градовите со позајмување на возот.

Француските градови се поврзани со регионални експресни возови, наречени и ТЕР. До нив се достапни и брзи возови или TGV. Тоа се важни линии што ја минуваат целата земја. Овие линии водат и до други соседни земји како Германија, Швајцарија или Италија.

Многу француски и странски жители се одлучат за возот како средство за транспорт за да стигнат до работа. Ова ја елиминира потребата за донесување на возачка дозвола или одржување на автомобил. Големите градови се обидуваат да ги направат овие средства за транспорт привлечни за открпувачките градови.

Les avions

Неколку големи француски градови имаат меѓународен аеродром. Врските се секојдневно со аеродромите во Париз. Ер Франс е национална авиокомпанија. Неговата мисија е да ги поврзе големите градови со главниот град неколку пати на ден. Но, исто така им овозможува на провинциските градови да се здружат.

Главните француски градови со главен аеродром се Париз, Лион, Бордо, Марсеј, Ница, Стразбур и Тулуз.

Другите градови имаат национални аеродроми за да им овозможат на жителите да патуваат низ Франција брзо и лесно. Меѓу овие градови се Руан, Ница, Рен, Гренобл или Нимес.

Во метрото

Метрото подготвува неколку големи француски градови. Париз, главен град, секако е опремен. Но, и другите големи градови исто така го имаат како Лион или Марсеј. Градовите како Лил, Рен и Тулуз се опремени со лесни автоматски возила.

Некои градови како Стразбур поставија трамваи, за да им овозможат на корисниците да се движат низ градот без да ги користат нивните лични возила. Трошоците за транспорт, исто така, може значително да се намалат со јавниот транзит. Жителите на градовите опремени со овие системи често ги преферираат кога брзо мора да го поминат градот.

 Автобуси

Во Франција, мрежата Eurolines е особено добро развиена. Неговата мисија е да го поврзе градот Париз со сите европски престолнини. Компанијата исто така им служи на големите француски градови меѓу нив.

Треба да се напомене дека сите региони и градови имаат воспоставено автобуски линии кои им овозможуваат на сите слободно да се движат меѓу општините и малите градови. Овие транзитни линии се особено корисни за оние кои сакаат да дојдат на работа, без да мора да користат одредено возило.

Патување со автомобил во Франција

Автомобилот е популарен начин на транспорт и се бара во Франција. Понекогаш може да победи во слобода, во податливост и да управува со сопствени лични или професионални патишта низ целата територија.

Изнајмување автомобили

Оние кои не поседуваат автомобил може да изнајмат еден за да се приближат. Вообичаено е доволно да се одржи важечка возачка дозвола во Франција. Така, граѓаните, туристите и жителите управуваат со својот сопствен превоз.

За да изнајмите автомобил, неопходно е да имате возачка дозвола. Условите потоа варираат во зависност од националноста на лицето што минува низ Франција, но и времетраењето на нивниот престој на територијата.

Многу луѓе ја вршат својата секојдневна работа со автомобил. На пример, некои луѓе ги намалуваат своите стапалки на околината или го намалуваат одржувањето на возилото и трошоците за гориво.

Такси

Таксито е уште едно транспортно решение достапно во Франција. Корисниците потоа бараат услуги на возачот за извршување на нивниот пат. Најчесто, овој начин на транспорт е наменет за сложени и повремени маршрути.

Малкумина ги бараат услугите на такси за да дојдат до работа или да повторуваат настани. Во овие случаи, тие ќе претпочитаат јавен превоз и изнајмување (или купување) возило за да стигнат до работа и за лично патување.

Возење во Франција

Истурете да се вози возило во Францијамора да имате возачка дозвола. Странците можат да ја разменат својата возачка дозвола добиена во нивната земја на потекло против француска лиценца ако сакаат. Тие исто така можат да земаат испит за возачка дозвола во Франција, под одредени услови.

Европските граѓани можат слободно да се преселат во други европски земји за одреден временски период. Но, не-европските странци ќе треба да добијат официјална возачка дозвола на француска територија ако останат помалку од три месеци. Покрај тоа, ќе биде неопходна дозвола.

Француските патни и автопатишта се најчесто добро одржувани и правилно управувани. Автопати ви дозволуваат да стигнете до разните градови и да ги поврзете регионите заедно.

да се заклучи

Франција е земја во која транспортот се разви многу добро. Во градот, корисниците генерално имаат избор помеѓу автобуси, трамвај или метро. За поголеми растојанија, можно е да се свртиме кон авионот и возот. Исто така, можно е да го користите вашиот автомобил или да изнајмите за да се движите низ Франција. На странските државјани ќе им бидат понудени голем број можности, особено во големите градови, дури и ако помалите градови нудат соодветни решенија.