Навика 1 - бидете проактивни: вратете ја контролата врз вашиот живот

Ако сакате да ги остварите вашите соништа и да успеете во животот, „7-те навики на високо ефективни луѓе“ на Стивен Р. Кови нуди вредни совети. Во овој прв дел, ќе ја откриеме првата навика: да се биде проактивен.

Да се ​​биде проактивен значи да се разбере дека вие сте капетан на вашиот брод. Вие сте одговорни за вашиот живот. Не се работи само за преземање акција, туку разбирање дека вие имате одговорност за тие постапки. Оваа свест може да биде вистински катализатор за промени.

Дали некогаш сте се почувствувале на милост и немилост на околностите, заробени од каприците на животот? Кови нè охрабрува да заземеме поинаква перспектива. Ние можеме да го избереме нашиот одговор на овие ситуации. На пример, кога се соочуваме со предизвик, можеме да го гледаме како можност за раст, а не како непремостлива пречка.

Вежба: За да започнете да ја практикувате оваа навика, помислете на неодамнешна ситуација кога сте се чувствувале беспомошни. Сега размислете како можевте да реагирате проактивно. Што можевте да направите за позитивно да влијаете на исходот? Запишете ги овие идеи и размислете како би можеле да ги спроведете во пракса следниот пат кога ќе се најдете во слична ситуација.

Запомнете, промената започнува со мали чекори. Секој ден барајте можности да бидете проактивни. Со текот на времето, оваа навика ќе се вкорени и ќе почнете да гледате позитивни промени во вашиот живот.

Немојте само да го набљудувате вашиот живот од страна. Преземете ја контролата, бидете проактивни и почнете да ги остварувате вашите соништа уште денес.

Навика 2 – Започнете со крајот на ум: Дефинирајте ја вашата визија

Да го продолжиме нашето патување во светот на „7 навики на оние кои постигнуваат сè што прават“. Втората навика што ја спомнува Кови е „да се започне со крајот на ум“. Тоа е навика која бара јасност, визија и решителност.

Која е дестинацијата на твојот живот? Каква визија имате за вашата иднина? Ако не знаете каде одите, како ќе знаете дека сте стигнале таму? Да се ​​почне со крајот на ум значи јасно да се дефинира што сакате да постигнете. Исто така, разбирате дека секоја акција што ја преземате денес ве приближува или подалеку од оваа визија.

Визуелизирајте го вашиот успех. Кои се твоите најдраги соништа? Што сакате да постигнете во вашиот личен живот, во вашата кариера или во вашата заедница? Имајќи јасна визија за тоа што сакате да постигнете, можете да ги усогласите вашите секојдневни активности со таа визија.

Вежба: Одвојте миг да размислите за вашата визија. Што сакате да постигнете во животот? Кои вредности ви се драги? Напишете лична изјава за мисија која ја сумира вашата визија и вредности. Реферирајте ја оваа изјава секој ден за да ви помогне да останете фокусирани и усогласени.

Важно е да се напомене дека „почнувајќи со крајот на ум“ не значи дека треба да го мапирате секој детал од вашето патување. Наместо тоа, се работи за разбирање на вашата посакувана дестинација и донесување одлуки усогласени со таа визија.

Запрашајте се: Дали секоја акција што ја преземате денес ве приближува до вашата визија? Ако не, кои чекори можете да ги преземете за повторно да се фокусирате и да се приближите до вашата цел?

Да се ​​биде проактивен и да се започне со крајот на ум се две моќни навики кои можат да ви помогнат да ја преземете контролата врз вашиот живот и да ги остварите вашите соништа. Па која е вашата визија?

Навика 3 - ставање на прво место на прво место: Дајте приоритет за успех

Сега ја истражуваме третата навика детална во „7 навики на високо ефективни луѓе“ од Стивен Р. Оваа навика се фокусира на ефикасно управување со вашето време и ресурси.

Да се ​​биде проактивен и да се има јасна визија за вашата дестинација се два важни чекори за остварување на вашите соништа. Сепак, без ефективно планирање и организација, лесно е да се одвлече вниманието или да се изгуби.

„Ставањето на првите работи на прво место“ значи дека треба да дадете приоритет на активностите што ве приближуваат до вашата визија. Станува збор за разлика помеѓу она што е важно и што не е, и фокусирање на вашето време и енергија на активности кои се навистина значајни и придонесуваат за вашите долгорочни цели.

Вежба: Размислете за вашите секојдневни активности. Кои задачи ве приближуваат до вашата визија? Ова се вашите важни активности. Кои задачи ви го одвлекуваат вниманието или не додаваат вистинска вредност на вашиот живот? Ова се ваши помалку важни активности. Обидете се да ги намалите или елиминирате овие и фокусирајте се повеќе на важни задачи.

Запомнете, не е да се прави повеќе, туку да се прави она што е важно. Со ставање на првите работи на прво место, можете да се осигурате дека вашите напори се фокусирани на она што навистина е важно.

Време е да ја преземете контролата, да ги поставите вашите приоритети и да направите чекор поблиску до остварување на вашите соништа. Па, кои се првите работи за вас?

Навика 4 - Размислување победничка: Усвојување менталитет на изобилство

Доаѓаме до четвртата навика во нашето истражување на книгата „7 навики на високо ефективни луѓе“ од Стивен Р. Кови. Оваа навика е „Размислување победничка“. Оваа навика се врти околу идејата да се усвои менталитет на изобилство и да се бараат заемно корисни решенија.

Кови предлага секогаш да бараме решенија кои ќе имаат корист за сите инволвирани страни, а не само да бараме да извлечеме максимум за себе. Ова бара менталитет на изобилство, каде што веруваме дека има доволно успех и ресурси за секого.

Размислувањето win-win значи разбирање дека вашиот успех не треба да биде на сметка на другите. Наместо тоа, можете да работите со другите за да создадете ситуација со победа-победа.

Вежба: Размислете за неодамнешна ситуација кога сте имале несогласување или конфликт. Како можевте да му пристапите со менталитет за победа-победа? Како можевте да побарате решение кое ќе биде од корист за сите вклучени страни?

Размислувањето победничка не само што значи да го барате сопствениот успех, туку и да им помогнете на другите да успеат. Станува збор за градење позитивни и трајни односи засновани на взаемно почитување и взаемна корист.

Усвојувањето на менталитетот на победа-победа не само што може да ви помогне да ги постигнете сопствените цели, туку и да создадете попозитивна и покооперативна средина. Па, како можете да почнете да размислувате win-win денес?

Навика 5 – Барајте прво да разберете, а потоа да бидете разбрани: Уметноста на емпатична комуникација

Следната навика што ја истражуваме од „7 навики на високо ефективни луѓе“ од Стивен Р. Кови е „Барајте прво да разберете, а потоа да бидете разбрани“. Оваа навика се фокусира на комуникација и емпатично слушање.

Емпатичното слушање е чин на слушање со намера вистински да се разберат чувствата и перспективите на другите, без да се суди. Тоа е вредна вештина која може многу да го подобри квалитетот на вашите лични и професионални односи.

Барањето прво да се разбере значи дека мора да ги оставите настрана сопствените мисли и чувства за вистински да ги разберете другите. Ова бара трпение, отворен ум и емпатија.

Вежба: Размислете за неодамнешниот разговор што сте го имале. Дали навистина ја слушавте другата личност или бевте премногу фокусирани на она што ќе го кажете следно? Обидете се да практикувате емпатично слушање во следниот разговор.

Тогаш да барате да бидете разбрани значи да ги пренесете вашите сопствени чувства и перспективи на почит и јасен начин. Тоа е признавање дека вашата гледна точка е исто толку валидна и заслужува да биде слушната.

Барањето прво да се разбере, а потоа да се разбере е моќен пристап кон комуникацијата што може да ги трансформира вашите односи и да ви помогне да успеете во сите области од вашиот живот. Подготвени сте да внесете нова длабочина во вашите интеракции?

Навика 6 – Покажете синергија: Здружување на силите за успех

Обраќајќи се на шестата навика во книгата „7 навики на високо ефективни луѓе“ од Стивен Р. Кови, го истражуваме концептот на синергија. Синергијата значи да работиме заедно за да постигнеме работи што ниту еден поединец не може да ги постигне сам.

Синергијата произлегува од идејата дека целината е поголема од збирот на нејзините делови. Со други зборови, кога ќе ги здружиме силите и ќе ги споиме нашите уникатни таленти и вештини, можеме да постигнеме многу повеќе отколку кога би работеле одделно.

Здружувањето на силите за успех не значи само соработка на проекти или задачи. Тоа значи и потврдување и славење меѓусебните разлики и користење на тие разлики како сила.

Вежба: Размислете за неодамнешното време кога сте работеле во тим. Како соработката го подобри крајниот резултат? Како можете да го примените поимот синергија на други аспекти од вашиот живот?

Не е секогаш лесно да се покаже синергија. Ова бара почит, отвореност и комуникација. Но, кога ќе успееме да создадеме вистинска синергија, откриваме ново ниво на креативност и продуктивност. Значи, дали сте подготвени да ги здружите силите за успех?

Навика 7 – Острење на пилата: Важноста на постојаното подобрување

Седмата и последна навика во книгата „7 навики на успешните луѓе“ од Стивен Р. Кови е „Изострување на пилата“. Оваа навика ја нагласува важноста од постојано подобрување во сите аспекти од нашиот живот.

Идејата зад „заострување на пилата“ е дека е од суштинско значење постојано да го одржуваме и подобруваме нашето најголемо богатство: самите себе. Ова вклучува грижа за нашите тела преку вежбање и здрава исхрана, нашите умови преку доживотно учење, нашите души преку значајни активности и нашите односи преку емпатична комуникација.

Острењето на пилата не е еднократна задача, туку доживотна навика. Тоа е дисциплина која бара посветеност на само-подобрување и самообновување.

Вежба: Направете искрено самоиспитување на вашиот живот. Кои области би сакале да ги подобрите? Направете акционен план за да ја „изострите вашата пила“ во овие области.

Стивен Р. Значи, дали сте подготвени да ја изострите пилата?

Проширете го вашето патување со видеото за книгата

За да ви помогнам уште повеќе да ги зацврстите овие скапоцени навики во вашиот живот, ве поканувам да погледнете видео од книгата „7-те навики на оние кои постигнуваат сè што прават“. Ова е одлична можност да се слушаат и разберат концептите директно од авторот Стивен Р. Кови.

Сепак, запомнете дека ниту едно видео не може да го замени искуството од читањето на целата книга. Ако ова истражување на 7-те навики ви беше корисно и инспиративно, топло ви препорачувам да ја земете книгата, без разлика дали е во книжарница, онлајн или во локална библиотека. Ова видео нека биде почеток на вашето патување во светот на 7-те навики и искористете ја книгата за да го продлабочите вашето разбирање.

Значи, дали сте подготвени да постигнете што и да правите? Првиот чекор е токму тука, на само еден клик. Уживајте во гледањето и читањето!