Уникатниот дигитален отпечаток од прст - онлајн алатка за следење

Уникатен дигитален отпечаток од прсти, исто така познат како отпечаток од прст, е метод на онлајн следење што се заснова на технички информации обезбедени од вашиот компјутер, телефон или таблет. Оваа информација вклучува префериран јазик, големина на екран, тип и верзија на прелистувачот, хардверски компоненти итн. Кога се комбинираат, тие создаваат уникатен идентификатор за следење на вашето веб-прелистување.

Денес, има доволно од овие поставки за да го направат секој прелистувач уникатен, што го олеснува следењето на корисникот од локација до локација. Сајтовите како „Дали сум единствен“, одржуван од Inria, ви овозможуваат да проверите дали вашиот прелистувач е единствен и затоа може да се користи како единствен дигитален отпечаток од прст.

Поради природата на собраните информации, често е тешко да се заштити од уникатно дигитално отпечаток од прст. Повеќето од користените информации се технички неопходни за правилно прикажување на консултираната страница, на пример за прикажување на верзијата на страницата што е најсоодветна за одреден тип на телефон. Исто така, во некои случаи, пресметувањето на отпечатокот од прст може да биде неопходно од безбедносни причини, како на пример да се открие невообичаена употреба на компјутер и да се спречи кражба на идентитет.

Технички решенија за спротивставување на дигиталните отпечатоци

Некои прелистувачи развија решенија за борба против дигиталното отпечаток од прсти, нудејќи поедноставени и заеднички карактеристики за голем број корисници. Ова ја намалува способноста за разликување на одреден уред и затоа го отежнува следењето на интернет.

На пример, прелистувачот Safari на Apple вклучува програма наречена Интелигентна заштита од следење. (ITP). Ги претставува посетените веб-локации со поедноставени и заеднички карактеристики за многу корисници со цел да се минимизира можноста за разликување на одреден терминал. На овој начин, на веб-актерите им станува потешко да го користат дигиталниот отпечаток за да ве следат онлајн.

Слично на тоа, Firefox има интегрирано отпорност на отпечатоци во својата Подобрена заштита од следење. (ЕТП) стандардно. Конкретно, ги блокира сите домени за кои е познато дека ја користат оваа техника на онлајн следење.

Google, исто така, ја објави својата намера да спроведе слична иницијатива за својот прелистувач Chrome како дел од својот проект Приватност песок. Имплементацијата на оваа иницијатива е планирана за оваа година. Овие вградени заштитни мерки на прелистувачот се важен чекор во заштитата на вашата онлајн приватност од уникатното дигитално отпечатоци од прсти.

Други совети за заштита на вашата приватност на интернет

Покрај користењето прелистувачи со вградена заштита за отпечатоци, постојат и други начини за заштита на вашата приватност на интернет. Еве неколку совети за зајакнување на вашата безбедност и ограничување на ризиците поврзани со онлајн следењето:

Користете VPN (виртуелна приватна мрежа) за да ја скриете вашата IP адреса. VPN ви овозможува да се поврзете на Интернет преку безбеден сервер во друга земја, што го отежнува собирањето податоци за вашата вистинска локација и онлајн активност.

Редовно ажурирајте ги софтверот и оперативниот систем. Ажурирањата често вклучуваат безбедносни закрпи кои ги спречуваат сајбер-криминалците да ги искористат пропустите во вашиот систем.

Бидете внимателни кога споделувате лични информации на социјалните медиуми и другите онлајн платформи. Ограничете ги информациите што ги споделувате јавно и проверете ги поставките за приватност за да бидете сигурни дека само луѓето на кои им верувате можат да пристапат до вашите податоци.

Овозможете двофакторна автентикација (2FA) за важни онлајн сметки. 2FA додава дополнителен слој на безбедност со тоа што бара код за потврда покрај вашата лозинка, што го отежнува неовластен пристап до вашите сметки.

Конечно, бидете свесни за практиките за следење преку Интернет и бидете информирани за најновите трендови за приватност и безбедност. Колку повеќе знаете за методите што се користат за следење на вашите онлајн активности, толку подобро ќе можете да ја заштитите вашата приватност.