Прифаќање промени: првиот чекор

Еден од најголемите човечки стравови е промената, губењето на она што е познато и удобно. „Кој ми го украде сирењето? од Спенсер Џонсон нè соочува со оваа реалност преку едноставна, но длабока приказна.

Два глувци, Сниф и Скури, и две „мали луѓе“, Хем и Хоу, живеат во лавиринт во потрага по сирење. Сирењето е метафора за она што го сакаме во животот, без разлика дали тоа е работа, врска, пари, голема куќа, слобода, здравје, признание, па дури и активност како џогирање или пешачење, голф.

Сфатете дека промената е неизбежна

Еден ден Хем и Хоу откриваат дека нивниот извор на сирење исчезнал. Тие реагираат многу различно на оваа ситуација. Хем одбива да прифати промени и се спротивставува на реалноста, додека Хоу учи да се прилагодува и да бара нови можности.

Прилагодете се или бидете оставени

Клучно е да се разбере дека промената е неизбежна. Животот постојано се менува и ако не се менуваме со него, ризикуваме да заглавиме и да пропуштиме нови можности.

Лавиринтот на промените

Во „Кој ми го украде сирењето?“, лавиринтот го претставува местото каде поминуваме време барајќи го она што го сакаме. За некои, тоа е компанијата во која работат, заедницата во која живеат или односите што ги имаат.

Проверка на реалноста

Хем и Хоу се соочуваат со сурова реалност: нивниот извор на сирење пресушил. Хем е отпорен на промени, одбивајќи да ја напушти станицата за сирење и покрај доказите. Хоу, иако се плаши, препознава дека мора да го надмине стравот и да го истражи лавиринтот за да најде нови извори на сирење.

Прегрнете го непознатото

Стравот од непознатото може да биде парализиран. Меѓутоа, ако не го надминеме, ризикуваме да се затвориме во непријатна и непродуктивна ситуација. Хоу решава да се соочи со својот страв и да се впушти во лавиринтот. Зад себе остава натписи на ѕидот, зборови на мудрост за да ги охрабри оние кои би можеле да го следат неговиот пат.

Учењето продолжува

Како што откри Хов, лавиринтот на промени е место на континуирано учење. Мора да бидеме подготвени да го промениме курсот кога работите не одат според планираното, да ризикуваме и да учиме од нашите грешки за да продолжиме напред и да наоѓаме нови можности.

Принципи за прилагодување кон промените

Како реагираме на промените го одредува правецот на нашиот живот. Во „Who Steaked My Cheese?“ Џонсон нуди неколку принципи кои можат да ви помогнат да се прилагодите на промените на позитивен и продуктивен начин.

Предвидете ја промената

Сирењето никогаш не трае вечно. Глувците Sniff и Scurry го сфатија ова и затоа секогаш беа во потрага по промени. Предвидувањето на промената ви овозможува однапред да се подготвите, побрзо да се прилагодите кога ќе се случат и помалку да страдате од нејзините последици.

Прилагодете се на промени брзо

Хоу на крајот сфатил дека неговото сирење нема да се врати и почнал да бара нови извори на сирење. Колку побрзо ги прифатиме и прилагодиме на промените, толку побрзо можеме да ги искористиме новите можности.

Променете ја насоката кога е потребно

Хоу откри дека менувањето на насоката може да доведе до нови можности. Ако она што го правите повеќе не функционира, спремноста да ја смените насоката може да ви ја отвори вратата за нови успеси.

Уживајте во промената

Хов на крајот најде нов извор на сирење и откри дека му се допаѓа промената. Промената може да биде позитивна работа ако одлучиме така да гледаме. Тоа може да доведе до нови искуства, нови луѓе, нови идеи и нови можности.

Ставете ги во пракса лекциите од книгата „Кој ми го украде сирењето?

Откако ќе ги научите принципите за прилагодување кон промените, време е тие лекции да се применат во пракса. Еве неколку стратегии што можете да ги користите за ефективно да се прилагодите на промените во вашиот личен или професионален живот.

Препознајте ги знаците на промена

Исто како Сниф, кој имаше нос за да мириса на промени, важно е да останете внимателни за знаци дека промената е неизбежна. Ова може да значи следење на трендовите во индустријата, слушање повратни информации од клиентите или останување на врвот на промените во вашата работна средина.

Негувајте начин на размислување за приспособливост

Бидете како Скури, кој никогаш не се двоумел да се прилагоди на промените. Негувањето флексибилен и приспособлив начин на размислување може да ви помогне да се подготвите и да одговорите на промените на позитивен и продуктивен начин.

Предвидете ја промената

Како и Хоу, кој на крајот научи да ги предвидува промените, од клучно значење е да се развие способноста да се предвидат идни промени. Ова може да значи развој на планови за вонредни ситуации, разгледување на идни сценарија или редовно проценување на вашата моментална ситуација.

Ценете ја промената

Конечно, како што Хоу го цени своето ново сирење, од суштинско значење е да научиме да ги гледаме можностите во промената и да ги цениме новите искуства што ги носи.

За да продолжите понатаму во видеото

За да се нурнете понатаму во светот на книгата „Кој ми го украде сирењето?“, ве повикувам да ги слушнете првите поглавја преку ова интегрирано видео. Без разлика дали размислувате да ја читате книгата или веќе сте почнале, ова видео нуди одличен начин да ги апсорбирате почетните идеи на книгата во различен формат. Уживајте во почетокот на оваа авантура пред да навлезете подлабоко во читањето на целата книга.