Зголемете ја вашата кариера: Оставка за долга и ветувачка обука

 

[Име] [Име на испраќачот]

[Адреса]

[Поштенски код] [Град]

 

[Име на работодавачот]

[Адреса на доставување]

[Поштенски код] [Град]

Регистрирано писмо со потврда за прием

Тема: Оставка

 

Мадам, Monsieur,

Со ова ве известувам за мојата одлука да поднесам оставка од мојата позиција како стоматолошки асистент во вашата ординација, стапувајќи во сила [датум на почеток на известувањето]. Моето заминување е мотивирано од мојата желба да следам долга обука која ќе ми овозможи да стекнам нови вештини и професионално да се развивам.

Во текот на овие [број на години] поминати со вашиот тим, можев да ја развијам мојата експертиза како стоматолошки асистент, особено во однос на управувањето со пациентите.

Исто така, имав можност да работам на различни случаи и да придонесам за подобрување на грижата за пациентите. Би сакал да ви се заблагодарам за можностите и искуството што можев да го стекнам во текот на мојата професионална кариера во вашата фирма.

Во согласност со законските одредби, ќе го почитувам известувањето за [времетраење на известувањето] кое ќе заврши на [датум на завршување на известувањето]. Во овој период се обврзувам да продолжам да ги извршувам моите задачи сериозно и професионалност како и обично.

Ве молиме прифатете го, госпоѓо/Господине [Име на примачот], изразот на мојата најголема почит.

 

[Комуна], 28 март 2023 година

                                                    [Потпишете овде]

[Име] [Име на испраќачот]

 

Преземете „Модел-писмо-оставка-за-поаѓање-во-обука-Дентален-асистент.docx“

Модел-писмо-оставка-за-поаѓање-во-тренинг-Дентален-асистент.docx – Преземено 6109 пати – 16,71 KB

 

Искористете ја можноста: Оставка за повисоко платено место за стоматолошки асистент

 

[Име] [Име на испраќачот]

[Адреса]

[Поштенски код] [Град]

 

[Име на работодавачот]

[Адреса на доставување]

[Поштенски код] [Град]

Регистрирано писмо со потврда за прием

Тема: Оставка

 

Мадам, Monsieur,

Со ова ве известувам за мојата одлука да поднесам оставка од мојата позиција како стоматолошки асистент во вашата ординација, стапувајќи во сила [датум на почеток на известувањето]. Ми беше понудена слична позиција во друга фирма, со поповолна плата.

Овие [број на години] со вас ми овозможија да ги консолидирам моите вештини за помош на стоматолозите за време на процедурите и третманите, како и да воспоставам вредни професионални односи со пациентите и другиот персонал. Ви благодариме за можностите и поддршката што ја добив за време на моето вработување во вашата фирма.

Во согласност со законските одредби, ќе го почитувам известувањето за [времетраењето на известувањето] кое ќе заврши на [датум на завршување на известувањето]. Се обврзувам да обезбедам континуитет на грижата и да го олеснам предавањето на мојата замена.

Ве молиме прифатете го, госпоѓо/Господине [Име на примачот], изразот на мојата најголема почит.

 

 [Комуна], 29 јануари 2023 година

                                                    [Потпишете овде]

[Име] [Име на испраќачот]

 

Преземете „Шаблон-писмо за оставка-за-помошник за кариера со повисоко плаќање.docx“

Примерок-писмо-оставка-за-подобро платена-кариера-можност-Дентал-асистент.docx – Преземено 6142 пати – 16,43 KB

 

Ставање на вашето здравје на прво место: Давање оставка од медицински причини како стоматолошки асистент

 

[Име] [Име на испраќачот]

[Адреса]

[Поштенски код] [Град]

 

[Име на работодавачот]

[Адреса на доставување]

[Поштенски код] [Град]

Регистрирано писмо со потврда за прием

Тема: Оставка

 

Мадам, Monsieur,

Со ова ве известувам за мојата одлука да поднесам оставка од мојата позиција како стоматолошки асистент во вашата ординација од здравствени причини, во сила [датум на почеток на известувањето]. Мојата моментална здравствена состојба за жал повеќе не ми дозволува целосно да ги извршувам моите должности и да ги исполнам барањата на работното место.

За време на овие [број на години] работејќи со вас, успеав да стекнам солидни вештини за управување со административни задачи и следење на досиејата на пациентите. Имав можност и активно да учествувам во спроведувањето на хигиенските и безбедносните протоколи за гарантирање здрава и безбедна средина за пациентите и персоналот.

Во согласност со законските одредби, ќе го почитувам известувањето за [времетраењето на известувањето] кое ќе заврши на [датум на завршување на известувањето]. Во овој период ќе дадам се од себе за да обезбедам предавање на моите одговорности на мојот наследник и да ја олеснам транзицијата.

Ве молиме прифатете го, госпоѓо/Господине [Име на примачот], изразот на мојата најголема почит.

 

  [Комуна], 29 јануари 2023 година

  [Потпишете овде]

[Име] [Име на испраќачот]

 

Преземете „Модел на оставка-писмо-за-медицински причини-Дентал-асистент.docx“

Модел-оставка-писмо-за-медицински причини-Дентален-асистент.docx – Преземено 6096 пати – 16,70 KB

 

Напишете професионално и почитувано писмо за оставка

 

Пишување професионално писмо за оставка и со почит е клучен чекор кога ќе одлучите да ја напуштите работата. Без разлика дали заминувате за да искористите нова можност, да продолжите со обука или од лични причини, неопходно е да оставите добар впечаток кај вашиот поранешен работодавец. Писмо за оставка добро напишано ја покажува вашата сериозност и професионалност, притоа изразувајќи ја вашата благодарност за искуствата и можностите што сте ги имале во компанијата.

Кога го пишувате вашето писмо за оставка, не заборавајте да го вклучите следново:

  1. Јасна изјава за вашата намера да поднесете оставка и датумот на започнување на известувањето.
  2. Причините за вашето заминување (незадолжително, но се препорачува за поголема транспарентност).
  3. Израз на благодарност за искуството и можностите што сте ги имале за време на вашето вработување.
  4. Вашата посветеност да го почитувате отказниот рок и да ја олесните транзицијата за вашиот наследник.
  5. Класична љубезна формула за заклучување на писмото.

 

Зачувување на професионалните односи по оставката

 

Одржувањето добри односи со вашиот поранешен работодавец е од суштинско значење, бидејќи никогаш не знаете кога можеби ќе ви треба нивната помош, поддршка или совет во иднина. Дополнително, може повторно да се сретнете со вашиот поранешен работодавец или колеги на работни настани или на нова позиција. Значи, оставањето на вашата работа на позитивна нота е клучно за зачувување на тие вредни врски.

Еве неколку совети за одржување на добри односи со вашиот поранешен работодавец после вашата démission :

  1. Строго почитувајте го известувањето и продолжете да работите на професионален начин до крајот на овој период.
  2. Понудете се да помогнете во олеснување на транзицијата и да го обучите вашиот наследник, доколку е потребно.
  3. Останете во контакт со вашите поранешни колеги и работодавци преку професионални социјални мрежи, како што е LinkedIn.
  4. Не двоумете се да изразите благодарност за искуствата и можностите што сте ги имале за време на вашето вработување, дури и откако сте заминале.
  5. Ако мора да побарате упатување или препорака од вашиот поранешен работодавец, направете го тоа на љубезен и почитуван начин.

Накратко, професионалното и почитувано писмо за оставка, заедно со напорите за зачувување на професионалните односи откако ќе заминете, ќе придонесе долг пат кон одржување на позитивен имиџ и обезбедување успешна професионална иднина.