Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Не е лесно да се разбере или да знае како да се синтетизираат информациите. Всушност, не секој има синтетички ум. Ова е да се каже дека некои луѓе се помалку вешти од другите во начинот на учење да синтетизираат информации. Сепак, постојат техники и вежби за да ве забрзаат. Меѓутоа, овие многу често тешко да се идентификуваат се од суштинско значење и во секојдневниот живот и во вашата работа.

Важноста на синтезата на информациите

Секој ден, ние сме бомбардирани со информации. Не е лесно да се најдат секојдневни информации кои се од суштинско значење или средно, во зависност од ситуацијата. Во полето на работа, развојот на духот на синтеза е од суштинско значење за напредок напред. Без разлика дали тоа е за учење нови информации од вашата работа, или предавање на тоа, ќе ви треба да изберете што е важно за разбирање на тема.

Духот на синтезата е суштински за студентите, тој ќе овозможи ефективно читање на курсевите. Навистина, ќе биде можно да се истакнат и задржат клучните информации без да се оптоваруваме со секундарни параметри како што веќе видовме. Синтезата на учење, исто така, им помага на другите да донесуваат одлуки водејќи ги во нивниот избор. Ова знаење е суштинско без разлика дали некој е новинар, комуникатор, известувач или студент. Сепак, неопходно е да се избегне поврзувањето помеѓу синтезата и резимето, навистина, ако изгледа блиско, сепак претставува различни реалности.

Разликата помеѓу синтезата и резимето

Синтетизирачките информации немаат никаква врска со сумирањето. Ако резимето е резиме на информации што ги имаме додека се обидуваме да ги намалиме информациите на минимум синтеза од своја страна, се базира на клучните точки на одредена тема.

Синтезис е начин да се пренесат важни информации за одреден предмет. За разлика од резимеата базирани на документи, синтезата на информации ги надминува писмените податоци за покривање на пошироко и поактивно поле. Така, резиме може да ги земе предвид информациите што се на ум и што ќе му овозможат на примачот подобро да ги разбере испратените информации.

Во секој случај, од суштинско значење е да се осигура дека информациите имаат извори на кои може да се потпрете во случај на потреба. Но, точно е дека некои техники на синтеза сè уште се базираат на резимето.

READ  Шаблон за писмо за да побарате аванс или депозит

6 техники за да научат како брзо да синтетизираат информации

За многу луѓе, учењето да се синтетизираат информации не е секогаш лесно. Некои техники ви дозволуваат да го направите тоа ефективно, без оглед на тоа каков вид на синтетичка работа треба да направите. Овие техники ќе ви помогнат да развиете многу вештини кои ќе ви служат во секојдневниот живот.

1-концентрацијата

Од суштинско значење е да одвоите време да читате, да имате глобална идеја за предметот на кој треба да ја направите вашата синтеза. Запомнете да напишете најмалку три клучни фрази кои често се враќаат на ум.

2-Одраз

Исто како и за многуте текстови кои ќе им служат на публиката, синтезата мора да ги окупира примачите. Залози за кратки содржини што ќе потрае до три до десет минути за читање. Поради оваа причина, знаењето како да се синтетизираат информации бара да остане во сингуларност и отвореност.

Не смеете да си дозволите да бидете заклучени, како што е случајот со резимето. Одлучете за текстови пресечени во дел да останете во темата. Сумарниот трик е несомнено да се користат клучни термини за да се биде во едноставност.

3-Поставување на едноставни планови

Плановите се неопходни за работа. Тие помагаат да избегнат да остават премногу простор за имагинација. Оваа рамка ќе ви овозможи да ги развиете вашите мисли со дух на синтеза. Постојат три типа на планови за успешна синтеза.

Планот од страна на опозицијата каде се судираат спротивностите. Вторите овозможуваат промовирање на идеја со опозиција;

Научен план кој е еден вид синтеза заснована на попис. Beе бидат наведени причините за ситуацијата и различните решенија што можат да се разгледаат;

Планот по категорија, овој тип на синтеза е несомнено еден од наједноставните. Различните категории што се вклучени се титлувани пред да бидат пополнети. Вообичаено се препорачува да одвоите време за да ги нагласите плановите по категорија и, за разлика од нив, да ги објасните вашите зборови.

4-Информации за филтрирање

Неопходно е да не паднете во стапицата на синтезата, да не си го губите времето со длабинско читање на сите текстови што ги имате. Се разбира, некои исклучоци се неопходни, особено кога треба да резимирате курс или обука. Имајте конкретна цел поставувајќи си суштински прашања како што се: како ќе одговорите на одредени предлози, мислата на личноста што го напишала текстот, зборовите што имаат значење со оваа тема...

Штом овие прашања ќе имаат одговори, ќе ја разберете целокупната цел на текстот. За да успеете, одвојте време за да научите како да направите панорамско читање.

5-Реализација на ментална карта

Синтезата исто така може да биде во форма на "Траење на размислување", оваа вежба која ја зголемува креативноста за да го мапира вашиот проект. Тоа е всушност едноставна и забавна реалност. Само користете потсетник за да ги прикажете дејствата што сакате да ги направите. Во овој случај, активностите што треба да се преземат се поделени во неколку главни гранки под кои се поставени секундарни идеи. Овие главни гранки можат, на пример, да се засноваат на планот според здружување. Ефикасно е за собирање идеи и избегнување на повторувања.

READ  Што го објаснува стравот од пишување?

6 - Стоп на перфекционизам

Бидејќи синтезата често е клучна за да го покажете вашето мислење или да ги поттикнете луѓето да преземат акција, тоа може да биде стресно. Стравот од тоа што не кажа сè, да се отстрани аргумент кој би ја пренел вашата публика често е многу присутен. Ако е важно да сакате да обезбедите најдобро можно рендерирање, тоа по секоја цена не треба да стане извор на стрес.

Навистина, стресот понекогаш има негативни последици врз работата на синтезата што може да се трансформира во работата на реституцијата. За да избегнете паѓање во оваа стапица, каде што излишно го зема поголемиот дел од местото, одвојте време да се запрашате за употребените фрази и нивната важност. Бидете сигурни да ги избришете дефинициите, објаснувањата и прилозите.

Местото на анализа во синтезата

Духот на синтеза и анализа не е факултет најдобро дели. Многу луѓе имаат тенденција да ги прикријат најважните работи за да ги земат предвид само деталите. Анализата со овие различни акциони мрежи овозможува да се разликуваат важните информации од оние кои немаат примарен интерес. Еве неколку графикони за анализа кои ќе ви помогнат да го разберете вашиот текст.

Мрежата CQQCOPQ одговара на прашања за тоа како, што, кој, колку, каде, кога и зошто. Е можете да го идентификувате начинот на зборување, темата на темата, лицето што зборува за тоа, нивниот број, местото, времето и причината.

Предностите наспроти негативните мрежи исто така се препорачуваат кога треба да синтетизирате информации за повеќе технички предмети. Ќе уживате во реална и практична синтеза.

Решетката на факти и мислења од своја страна е од суштинско значење кога ја прави синтезата базирана на јавни реалности. Вие не можете да зборувате за социјална ситуација.

Мрежата на слабости против силните страни е од суштинско значење кога треба да се синтетизира пазарна студија. Оваа анализа држење ви овозможува да се развие план од страна на опозицијата. Ќе можете да ги изложите вашите аргументи со прикажување на празнините на другите решенија што би можеле да се предвидат.

Компресија во синтеза

Постојат многу вежби за да се научи во фази за да се синтетизираат информациите. Вежбите во форма на предизвици се идеални за вас да го развиете вашиот аналитички и синтетички дух. За да ви помогнеме да го тестирате, ние се одлучивме за компресија на информации. Оваа вежба-игра дефинитивно е на дофат на сите, им овозможува на почетниците да се докажат без стрес и да се движат бавно, но сигурно.

READ  Како да ја негувате својата сила на убедување?

За да играте, едноставно земете тема по ваш избор, било да е тоа филм, серија или курс. Започнете со сумирање на целата содржина во зборовите 5. Можеби нема да биде лесно, но вложи напори да се најде. Повторете вежба кондензирање во 25 зборови. Важно е да се почитува бројот на зборови. Прилагодете се на зборовите 50, потоа преминете ги линиите 10 и 20 во зависност од големината на информациите што треба да се синтетизираат.

На ниво 7 од оваа игра, ќе се обидете да го надминете стравот од другите за да научите да се изразувате ефективно усно. Ова решение ќе ви овозможи да ги презентирате своите резимеа на информации усно доколку е потребно.

Оваа игра, исто така, ви дава мултидисциплинарен дух на синтеза, па можете да направите почитувана синтеза на дисциплини. Без разлика дали се занимавате со области кои се познати или непознати, литература или техника, ќе ги имате сите елементи возводно да се топат во реалност што е нова за вас.

Оваа игра исто така ќе ви овозможи да запомните дека сме во свет каде што луѓето постојано се поттикнати. Еден добар синтетички дух, според тоа, ќе се заснова на добро осмислени зборови за да изрази реалност со неколку зборови. Ќе бидете условени да ги заборавите деталите и да се задржите на она што е важно. Оваа игра на крајот ќе ви овозможи да направите комплетна синтеза без да губите време додека зачувувате зборови.

Големина на ефективна синтеза

Без разлика дали вашето резиме е усно или писмено, тоа мора да ги содржи сите важни аспекти на прашањето. Затоа, доброто резиме не треба да надминува една страница. Ако сакате да го испратите преку е-пошта, знајте дека способноста за концентрирање при читање на компјутер честопати е двојно пократка од вообичаеното. Освен тоа, падот на љубовта кон читањето не ви оди во прилог. По пошта, дванаесет линии се доволни.

Ако тоа е резиме што ќе биде прочитано, не треба да надминува две или три минути за да не ја изгубите публиката. Ако не е можно да се направи нешто што е задолжително кратко, поради масата на информации што се присутни, не двоумете се да одите подалеку од страната, но секој збор навистина мора да има влијание.

За да успее оваа залог, едноставноста мора да биде соодветна, да почне со прецизни наслови, да се развива со едноставни реченици. Синтезата не е натпревар за литература, прави синтетички формули во кои мнозинството може да се најде.