Пишување до наставник: која учтива фраза да се усвои?

Деновиве најлесниот начин е да стапите во контакт со наставник или професор преку е-пошта. Сепак, дури и ако оваа едноставност е скапоцена предност, понекогаш доживуваме тешкотии кога станува збор за пишување на оваа е-пошта. Еден од нив е несомнено поздравување да усвои. Ако како и многу други, и вие ја чувствувате оваа тешкотија, оваа статија е за вас.

Краток основен потсетник кога зборувате со наставник

Кога упатувате е-пошта до професор или наставник, важно е да бидете лесно препознатливи преку вашата е-пошта. Навистина е препорачливо да го вклучите вашето презиме директно во сандачето на вашиот дописник, во овој случај професорот или наставникот.

Дополнително, предметот на е-поштата мора да биде јасно дефиниран, за да се спречи вашиот дописник да губи време да го бара.

Каква учтивост за наставник или професор?

Вообичаено на француски, ние ја користиме учтивоста „Госпоѓа“ или „Monsieur“ без презиме. Сепак, тоа зависи од афинитетите или состојбата на вашите односи со вашиот дописник.

Ако имате многу опсежни интеракции со примачот на е-поштата, можете да ја изберете учтивата фраза „Почитуван господине“ или „Почитувана госпоѓо“.

Дополнително, имате можност да ја следите учтивоста на титулата. Во зависност од тоа дали вашиот дописник е професор, директор или ректор, можно е да се каже „Господине професоре“, „Господине директор“ или „Господине Ректор“.

Доколку се работи за жена, дозволено е користење „Госпоѓа професорка“, „Госпоѓа директорка“ или „Госпоѓа Ректор“.

Сепак, имајте предвид дека не е прифатливо да се означува г-дин или г-ѓа, постапувајќи по кратенка, односно со употреба на г-дин или г-ѓа Грешката што не треба да се направи е да се напише „Господин“. Луѓето погрешно мислат дека се соочуваат со кратенката „Мистер“. Наместо тоа, тоа е кратенка од англиско потекло.

Конечна учтивост за професионална е-пошта упатена до наставник

За деловните е-пошта, последната љубезна фраза може да биде прилог како „со почит“ или „со почит“. Можете исто така да ги користите љубезните изрази „Со почит“ или „Со почит“. Исто така, можно е да се користи оваа љубезна формула која се среќава со професионални писма: „Ве молам, прифатете, професоре, со мои поздрави“.

Од друга страна, за наставник или професор, би било многу незгодно да ја употреби учтивата фраза „Со почит“ или „Со почит“. Во однос на потписот, имајте предвид дека го користиме името проследено со презимето.

Покрај тоа, за да му дадете повеќе кредит на вашата е-пошта, ќе добиете многу со почитување на синтаксата и граматиката. Смешковците и кратенките исто така треба да се избегнуваат. Откако ќе ја испратите е-поштата, доколку сè уште немате одговор по една недела, можете да се јавите кај наставникот.